Približavanje zajednica ili širenje albanskog uticaja?

Kurti podstiče biznis Albanaca na sjeveru Kosova, Srbi to vide kao dio šire agende

13930 pregleda 1 komentar(a)
Kurti planira da otvori most na Ibru, Foto: Rojters
Kurti planira da otvori most na Ibru, Foto: Rojters

Od otvaranja novog lokala “Missini Sweets” ovog mjeseca u sjevernoj Mitrovici mali broj gostiju uživao je u njegovim pićima i slatkišima. Ovaj biznis je suočen sa poteškoćama jer ga vodi etnički Albanac, a lokalni etnički Srbi odbijaju da uđu, piše Rojters.

Video snimak koji je u avgustu objavljen na Telegram kanalu popularnom među Srbima, koji je imao hiljade pregleda, pozvao je na bojkot kafića kada se otvori jer se nalazi u dijelu grada sa većinskim srpskim stanovništvom. Na istom snimku, pomenuta je i obližnja prodavnica u vlasništvu Albanaca, koja je, prema riječima jednog radnika, doživjela sličan tretman.

“Trenutno nemamo srpske mušterije jer se na društvenim mrežama vodi kampanja u kojoj se ljudima govori da ne ulaze u moju radnju”, rekao je vlasnik “Missini Sweets” u Mitrovici, Astrit Misini.

Rojters podsjeća da je nasilje u Mitrovici izbijalo više puta otkako je postala etnički podijeljena nakon rata na Kosovu 1999. godine, kada su Srbi napustili južni dio Kosova i koncentrisali se na sjeveru, dok su se Albanci preselili na jug. Sada, 25 godina kasnije, odnosi u gradu ponovo se pogoršavaju, kažu stanovnici, zvaničnici i vlasnici radnji, usred zvaničnih pokušaja da se ponovo otvori most između zajednica, koji predstavlja tačku sukoba.

Srbi odbijaju da uđu u 'Missini Sweets'
Srbi odbijaju da uđu u "Missini Sweets"foto: Reuters

Tenzije koje su prisutne 16 godina nakon proglašenja nezavisnosti Kosova zabrinjavaju zapadne zvaničnike i mirovne snage koji strahuju da bi problemi u Mitrovici mogli izazvati šire tenzije između Srbije i Kosova, u trenutku kada se razmatra ulazak obiju država u Evropsku uniju - pod uslovom da riješe nesuglasice, navodi Rojters.

Mitrovica, sa 84.000 stanovnika, podijeljena je između 20.000 Srba koji žive sjeverno od rijeke Ibar, koja prolazi kroz centar grada, i etničkih Albanaca koji žive u južnim kvartovima.

Rojters piše da ne postoji zakon koji reguliše ko može gdje otvoriti preduzeće, iako su se vlasnici radnji uglavnom držali svojih etničkih zajednica na sjeveru gdje dominiraju Srbi ili albanskom jugu.

Međutim, kako navodi agencija, vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija podstiče albanska preduzeća da se presele na sjever i ponekad, uz, jako obezbjeđenje, dolazi u albanske restorane. Kurti kaže da želi da ujedini zajednice.

Misini ne vidi sebe kao dio nekog vladinog programa. Međutim, rekao je da je otvorio lokal na sjeveru nakon što je dobio “sugestije od države da postoje odgovarajući uslovi za poslovanje i da je sada bezbjedno”.

Problemi u Mitrovici bi mogli izazvati šire tenzije
Problemi u Mitrovici bi mogli izazvati šire tenzijefoto: Reuters

Etnički Srbi to vide kao dio šire Kurtijeve inicijative da proširi albanski uticaj na sjever Kosova.

“Potezi Kurtijeve vlade na sjeveru u proteklih nekoliko godina, iako legalni... često djeluju kao neprijateljska uzurpacija”, rekla je Frauke Zebas, saradnica u Njemačkom institutu za spoljne i bezbjednosne poslove u Briselu.

S druge strane, mnogi etnički Albanci kažu da Srbi podstiču mržnju putem interneta i na ulicama, a kao dokaz navode ubistvo policajca od strane etničkih Srba u selu Banjska na sjeveru Kosova 2023. godine. Srbi negiraju da su oni problem, ali priznaju da postoji podjela.

“Ovo mjesto je izgubljeno. Ne može se ovdje živjeti”, rekla je Bojana, koja živi na sjeveru Mitrovice, komentarišući nove prodavnice i raspoloženje u toj oblasti. Ona nije saopštila prezime zbog straha od odmazde od svojih sunarodnika Srba.

“Jednom sam ušla u ove albanske prodavnice i moji ljudi su mi rekli da sam izdajnik. Ali, vidjela sam i da nisam dobrodošla kod Albanaca u tim prodavnicama jer su me konobari sve vrijeme gledali”.

Tenzije su došle do izražaja prošlog mjeseca kada je Kurti rekao da želi da ponovo otvori most u Mitrovici koji prelazi preko Ibra i povezuje zajednice. Most je bio epicentar sukoba nakon rata od 2000. godine i uglavnom je zatvoren za saobraćaj.

Trupe KFOR-a, mirovnih snaga pod vođstvom NATO-a, još ga čuvaju.

Kosovo
foto: Reuters

Zapadni zvaničnici su upozorili Kurtija da bi otvaranje mosta moglo izazvati etničko nasilje i ugroziti NATO trupe stacionirane tamo. NATO zvaničnici su posjetili Kosovo posljednjih mjeseci kako bi ubijedili Kurtija da odustane. Direktor američke Centralne obavještajne agencije, Vilijam Berns, takođe je apelovao na oprez na sastanku sa Kurtijem u avgustu, kazali su izvori.

“Snažno se protivimo jednostranom potezu da se most otvori”, izjavio je za Rojters visoki zvaničnik NATO-a. “Ne želimo da rizikujemo bilo kakvo nasilje koje bi moglo ugroziti vojnike KFOR-a”.

Kurti kaže da će ponovnim otvaranjem mosta ujediniti podijeljenu zajednicu. On je u intervjuu za Rojters rekao je da Beograd želi da most ostane zatvoren kako bi se sjever odvojio od ostatka Kosova.

“Mislim da oni u Srbiji koji insistiraju na tome da most ostane zatvoren, žele da očuvaju san o podjeli Kosova”, rekao je.

Ognjen Zdravković, Srbin iz Mitrovice, rekao je da ne bi ušao u “Missini Sweets”. Ova oblast je “i dalje naša”, izjavio je za Rojters.

Bonus video: