London: Umjesto kvota za direktnu pomoć izbjeglicama

Ministar finansija nije mogao da kaže koliko će izbjeglica preuzeti Velika Britanija, rekavši da bi to u ponedjeljak mogao da saopšti premijer Dejvid Kameron
0 komentar(a)
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2015. 13:53h

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je danas da Velika Britanija vidi kao konačno rješenje izbjegličke krize u odvraćanju izbjeglica da kreću na opasan put za Evropu, umjesto u predloženom sistemu kvota raspodjele izbjeglica među zemljama Evropske unije.

"Pomažući ljudima u nevolji, ne treba da ohrabrujemo još porodica da kreću na očajnički opasan put preko Mediterana, mislimo da treba da idemo direktno u te izbjegličke kampove i pomažemo, i iz tih kampova dovedemo ljude u Veliku Britaniju", rekao je Ozbor za BBC.

Britanski ministar finansija je, istovremeno, izjavio je danas da će Velika Britanija koristiti sredstva iz budžeta za pomoć u kom ima 18 milijardi dolara ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, za podmirivanje troškova smještaja izbjeglica koje stižu iz Sirije da pomogne lokalnim vlastima.

"Sredstva za pomoć u inostranstvu koja imamo mogu da obezbijede podršku za prvu godinu tih izbjeglica, može pomoći lokalnim vlastima sa pitanjima kao što su troškovi stanovanja", rekao je Ozborn.

Ministar finansija nije mogao da kaže koliko će izbjeglica preuzeti Velika Britanija, rekavši da bi to u ponedjeljak mogao da saopšti premijer Dejvid Kameron.

Kameron je, podsjeća Rojters, poslije izliva emocija povodom slike utopljenog dječaka Ajlana Kurdija sa turske plaže, rekao u petak da će Velika Britanija prihvatiti "još hiljade" sirijskih izbeglica.

Britanski premijer nije precizirao njihov broj, a predstavnica agencije UN za izbjeglice rekla je da bi Velika Britanija mogla da primi 4.000 sirijskih izbjeglica.

"Sandej tajms" piše da Dauning strit razmatra mogućnost da primi 15.000 sirijskih izbjeglica.

Britanska agencija podsjeća da je Velika Britanija prihvatila samo 216 sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u Siriji 2011, po planu koji su podržale UN.

Azil u toj zemlji dobilo je približno 5.000 Sirijaca koji su sami došli do Velike Britanije.

Rojters navodi da je to daleko od broja koje primaju neke druge zemlje, poput Njemačke koja ove godine očekuje priliv od 800.000 izbjeglica.

Agencija dodaje da vlada desnog centra želi da izbjegne raspirivanje debate o migrantima uoči referenduma o ostanku unutar EU, koji bi trebalo da bude održan do kraja 2017. godine.

Bonus video: