EU: Pokrenute konsultacije o uspostavljanju jedinstvenog tržišta kapitala

Nakon tromjesečnih konsultacija, EK će izraditi akcioni plan za aktiviranje nebankarskog finansiranja, što bi olakšalo pristup finansiranju novoosnovanim preduzećima, a velikim kompanijama omogućilo širenje
0 komentar(a)
Evropska komisija, EK, novina, Foto: Beta-AP
Evropska komisija, EK, novina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.02.2015. 08:33h

Evropska komisija (EK) u srijedu je pokrenula konsultacije o uspostavljanju jedinstvnog tržišta kapitala, čime bi se uklonile prepreke za prekogranična ulaganja unutar EU i prduzećima olakšalo finansiranje.

Nakon tromjesečnih konsultacija, EK će izraditi akcioni plan za aktiviranje nebankarskog finansiranja, što bi olakšalo pristup finansiranju novoosnovanim preduzećima, a velikim kompanijama omogućilo širenje, prenosi SEEbiz.

Za razliku od američkih, evropska preduzeća se u najvećoj mjeri finansiraju kreditima banaka, a ne na tržištima kapitala. Kreditiranje kod banaka često je nedostupno za mala i srednja preduzeća i nedovoljno za velika.

Tokom 2013. godine, 35 odsto malih i srednjih preduzeća u eurozoni nijesu mogla da dobiju u potpunosti kredite koje su tražili od banaka.

“Potrebno je iz osnova izgraditi jedinstveno tržište kapitala, utvrditi prepreke i ukloniti ih jednu po jednu. Unija tržišta kapitala trebalo bi da oslobodi likvidnost koje ima dovoljno, ali je trenutno zamrznuta, i stavi je u službu evropskih preduzeća, posebno malih i srednjih”, rekao je komesar za finansijsku stabilnost, usluge i uniju tržišta kapitala, Jonathan Hill.

Prema podacima EK, evropska preduzeća bi između 2008. i 2013. na raspolaganju imala praktično 90 milijardi eura više, da su tržišta preduzetničkog kapitala EU bila snažna kao američka.

Akcionim planom, koji bi trebalo da bude objavljen u septembru, predviđa se upostavljanje jedinstvog tržišta kapitala do 2019. godine.

Bonus video: