Francuski poslanici o priznanju Palestine

Švedska je 30. oktobra postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala Palestinsku državu, a sedam članica EU su to učinile prije ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Malta i Kipar
0 komentar(a)
Francuska, skupština, Foto: Reuters
Francuska, skupština, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2014. 11:14h

Francuski poslanici raspravljaju danas o rezoluciji o priznanju Palestinske države, u nadi da bi to moglo pomoći uspostavljanje trajnog mira na Bliskom istoku.

Među evropskim zemljama sve je veća podrška Palestinskoj upravi, a raste i nezadovoljstvo zbog zastoja u mirovnim pregovorima, kao i zbog djelovanja izraelskih vlasti u Gazi i gradnje jevrejskih naselja.

Očekuje se da će parlament Francuske prilikom glasanja sledeće sedmice odobriti rezoluciju kojom se poziva vlada da "prizna državu Palestinaca imajući u vidu postizanje konačnog rješenja sukoba".

Konačnu odluku o priznavanju Palestinske države imaće vlada.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da podržava međunarodno priznanje Palestine kao države i da se njegova vlada bori za nastavak mirovnih pregovora.

Švedska je 30. oktobra postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala Palestinsku državu, a sedam članica EU su to učinile prije ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Malta i Kipar.

Bonus video: