Bugarski demonstranti traže raspuštanje parlamenta

Demonstranti su blokirali saobraćaj u centru Sofije, i uzvikujući "ostavka" i "mafija", ponovo zatražili raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora.
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2013. 15:25h

Bugarski antivladini demonstranti koji protestuju već 35. dan, izašli su danas ponovo na ulice Sofije i pozvali na blokiranje zgrade parlamenta.

Oni su blokirali saobraćaj u centru Sofije, i uzvikujući "ostavka" i "mafija", ponovo zatražili raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora.

Policija je potom oko zgrade parlamenta postavila gvozdene ograde.

Novi talas protesta u Bugarskoj - poslije nasilnih demonstarcija prošle zime - izazvan je imenovanjem kontroverznog poslanika Delijana Peevskog 14. juna na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost (DANS). Javnost vjeruje da je taj 32-godišnji medijski tajkun, povezan s jednom jakom bankom i da je počinio niz nezakonitih aktivnosti.

Prva politička kriza u Bugarskoj je izbila u februaru zbog poskupljenja električne struje, i dovela do pada konzervativne vlade Bojka Borisova.

Poslije vanrednih poslaničkih izbora 12. maja, bez jasnog pobjednika, socijalisti i liberali su podržali tehnokratsku vladu na čelu sa ekonomistom Plamenom Orešarskim, koji nema stranački angažman, i koji je dužnost preuzeo 29. juna. Ta vlada ima i prećutnu podršku ultranacionalističke stranke Ataka.

Iako zahtjevaju ostavku vlade, demonstranti, kao i mnogi politički analitičari, strahuju da bi novi izbori doveli do istog odnosa snaga u parlamentu.

Galerija

Bonus video: