Bivšem gradonačelniku Maribora oduzeto zvanje ekonomiste

Podsjećanja radi, kontroverzni bivši gradonačelnik je za vrijeme svog mandata uručio Milu Đukanoviću ključeve Maribora zbog njegove "naklonosti i saradnje prema tom gradu"
6 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 14:22h

Bivšem gradonačelniku Maribora Francu Kangleru oduzeto je zvanje diplomiranog ekonomiste koje je stekao 2008. godine, objavio je danas Fakultet za primijenjene poslovne i društvene studije DOBA iz Maribora.

"Utvrđeno je da njegov diplomski rad nije rezultat samostalnog stručnog rada", izjavio je dekan tog privatnog fakulteta Viljem Pšenični dodavši da je odluka o oduzimanju stručnog naziva Kangleru već uručena, a biće objavljena i u službenom listu.

Zbog niza optužbi na svoj račun o korupciji i klijentelizmu Kangler je krajem prošle godine bio prisiljen na ostavku.

Ulični protesti, koji su zbog toga slučaja najprije održavani u Mariboru, kasnije su se proširili i na druge gradove, sa zahtjevima za ostavkama pripadnika "ekonomske i političke elite" pa i same vlade.

"Ovakvom odlukom fakultet dokazuje nultu stopu tolerancije kad se radi o kršenju pravila studiranja, te nepoštenim i netransparentnim pokušajima za koje nema mjesta u akademskoj zajednici"

Senat fakulteta DOBA na kojem je Kangler diplomirao, a kasnije prijavio i magistarski studij, u međuvremenu je ispitao navode medija da je on svoj diplomski rad skoro u cjelosti prepisao iz jedne revije u kojoj su stručnjaci za to područje objavili zbornik radova na temu lokalne samouprave.

Analiza teksta posebnim kompjuterskim programom za otkrivanje plagijata potvrdila je sumnje da je Kangler najveći dio svog diplomskog rada, pod nazivom "Kompetencije gradonačelnika u postupku izrade i prihvatanja opštinskog budžeta", prepisao iz te revije, bez korektnog navođenja autora i citiranja, pa mu je fakultet diplomu oduzeo.

"Ovakvom odlukom fakultet dokazuje nultu stopu tolerancije kad se radi o kršenju pravila studiranja, te nepoštenim i netransparentnim pokušajima za koje nema mjesta u akademskoj zajednici", kazao je dekan Pšenični.

Đukanović sa Kanglerom u Mariboru

Podsjećanja radi, kontroverzni bivši gradonačelnik Maribora Franc Kangler je za vrijeme svog mandata uručio predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću ključeve grada zbog njegove "naklonosti i saradnje prema tom univrezitetskom gradu".

Bonus video: