Francuzi se opraštaju od franka

Apel građenima da ne podležu propagandi koja se širi posebno na internertu da treba sačuvati pojedine novčanice, koje će kasnije imati mnogo veću vrijednost kod numiznatičara
108 pregleda 0 komentar(a)
Francuski franak, Foto: Rfi.fr
Francuski franak, Foto: Rfi.fr
Ažurirano: 17.02.2012. 16:50h

Francuzi se danas zvanično opraštaju od svoje nacionalne valute poslije šest vjekova, jer u ponoć ističe rok za zamjenu franka za eura, zajedničke evropske monete uvedene u Francuskoj 2002.

Građani će moći do kraja radnog dana da zamijene preostale franke za euro, a sve što potom ostane kod stanovništva imaće vrijednost suvenira, upozoravaju predstavnice Francuske banke.

Odgovorni iz ove finasijske instuticije apelovali su na građene da ne podležu propagandi koja se širi posebno na internert sajtovima da treba sačuvati pojedine novčanice, koje će kasnije imati mnogo veću vrijednost kod numiznatičara.

Ugledni francuski numizmataičar Mišel Prijer poručio je građanima da samo potpuni očuvane novčanice bez ikakvih mrlja ili oštećenja imaju numizmatičku vrijednost dodavši da samo rijetke serije novčanica kao što su na primjer one od 20 franaka sa likom Debisija ili one od 50 franaka sa likom Antoana Sent Egziperija vrijedi možda sačuvati, prenosi francuski list "Figaro".

U Belgiji, rok za zamjenu belgijskog franka ni dest godina poslije uvođenja zvanične evropske monete nije određen, a prema procjeni Narodne banke Belgije, 94,6 odsto belgijskih papirnih novčanica je zamijenjeno, a vrijednost prostalog nezamijenjenog papirnog novca je negdje oko 161,9 miliona eura.

Kako prenosi belgijski list "La libr belžik", situacija sa metalnim novcem je komplikovanija i procjenjuje se da bi vrijednost prostalih nezamijenjenih novčanica mogla biti oko 188 miliona eura.

Bonus video: