Poljski poslanik se izvinio zbog "šale" na račun homoseksualaca

Na pitanje kako gleda na to da homoseksualci formiraju pravno-građanska udruženja, Robert Vegžin je u srijedu rekao: „Ne zanimaju me gej muškarci, ali bih rado gledao lezbijke“.
342 pregleda 0 komentar(a)
GEj parada, Foto: AFP
GEj parada, Foto: AFP
Ažurirano: 10.02.2011. 19:16h

Poslanik vladajuće partije u Poljskoj se juče izvinio zbog „šale“ koju je izrekao o homoseksualacima i lezbijkama i kazao da nije homofob, iako ima konzervativne stavove o braku i seksualnosti.

Na pitanje TVN24 kako gleda na to da homoseksualci formiraju pravno-građanska udruženja, Robert Vegžin iz partije desnog centra - Građanske platforme – je u srijedu rekao: „Ne zanimaju me gej muškarci, ali bih rado gledao lezbijke“.

„Ljudska piroda i ljudska bića su stvorena na takav način da bi trebala živjeti u vezama koje su u skladu sa prirodom. Ukoliko neko želi da živi drugačije, to je njegov problem, ali on ne bi trebalo time da se razmeće“.

Ženske grupe su kritikovale njegovu izjavu, a Vegžin je rekao da mu je žao ako je njegova šala ikoga uvrijedila.

„Žao mi je ako je ova šala ikoga uvrijedila, jer bi stvarno mogla zvučati seksistički. To nije bila moja namjera“, kazao je.

„Moji stavovi o odnosu između dvoje ljudi su nepromjenjivi i konzervativni, ali to ne znači da sam homofob ili da ikoga diskriminišem. Protivim se diskriminisanju bilo koga na osnovu seksualne orijentacije“.

Šef parlamentarne grupe Građanske platforme Tomas Tomsikievič je rekao da bi Vegžin trebao biti novčano kažnjen zbog njegovih „besmislenih“ i „neodgovornih“ komentara, prenosi državna novinska agencija PAP.

Poljska ostaje jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi, ali ankete sugerišu da Poljaci postaju liberalniji prema pitanjima kao što je homoseksualnost, a veliki gradovi su dom sve otvorenijim, samouvjerenijim homoseksualnim i lezbijskim zajednicama.

Varšava je prošlog ljeta pozvala homoseksualce iz cijele Evrope da prisustvuju Euro-prajdu, godišnjoj proslavi gej i lezbijske kulture, i izbjegla nasilne proteste krajnje desničarskih grupa koje su pravile nerede na sličnim manifestacijama u Rusiji, Srbiji i drugim mjestima.

Bonus video: