Njemačka poziva Kinu da omogući pristup spornim kampovima zvaničnicima UN

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da se Njemačka ranije pridružila drugim zemljama u pozivu da se stručnjacima UN omogući da posjete kampove i sačine nezavisnu procjenu stanja u njima
621 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Njemačka je danas saopštila da Kina treba da omogući zvaničnicima UN neometan pristup kampovima u oblasti Sinđijang na zapadu zemlje, pošto procurjeli dokumenti kineske vlade ukazuju da se oni koriste za prisilno prevaspitavanje etničkih manjina.

Portparolka njemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar izjavila je danas da Berlin "s velikom zabrinutošću prati" medijske izvještaje o kampovima na krajnjem zapadu Kine, u kojima je zatvoreno oko milion ljudi.

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da se Njemačka ranije pridružila drugim zemljama u pozivu da se stručnjacima UN omogući da posjete kampove i sačine nezavisnu procjenu stanja u njima.

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je da dokumenti koji su dostavljeni Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara predstavljaju "izmišljotine i lažne vijesti".

Iz povjerljivih dokumenata vlade Kine, koji su juče dospjeli u javnost, vidi se da Peking u kampovima na zapadu zemlje drži više od milion Ujgura i drugih etničkih manjina, većinom muslimanskih, koji su prisiljeni da se odreknu svog jezika i vjere i izloženi političkoj indoktrinaciji, kroz učenje "pravilnog ponašanja".

U dokumentima se, između ostalog, navodi da zatvorenici dobijaju ocjene u svim poljima, od toga kako govore mandarinski jezik do toga da li se pridržavaju strogog seta pravila koja definišu sve, do kupanja i odlaska u toalet, i da se na osnovu tih ocjena utvrđuje da li oni treba da budu oslobođeni ili kažnjeni.

Bonus video: