"Vrijeme je za pogled u budućnost": Belgija najavila popuštanje mjera

Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće
1547 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Brisela, Foto: Beta/AP
Detalj iz Brisela, Foto: Beta/AP

Belgija će četvrtog maja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je u petak vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19.

Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće.

"Vrijeme je za pogled u budućnost. Covid-19 nije nestao, virus je i dalje s nama i opasan za populaciju. Potrebno je da se bezbjednosne mjere poštuju u periodu popuštanja mjera", rekla je premijerka Sofi Vilmes na konferenciji za medije, nakon sedam sati rasprave.

Vilmes kaže da Belgija dnevno treba da sprovodi od 25.000 do 35.000 testova kako bi izašla iz karantina, a kontakte zaraženih pratiće novi tim od 2.000 ljudi.

Većina fabrika ponovno će se otvoriti četvrtog maja. Građani će se na otvorenom moći vidjeti s dvoje ljudi koji ne žive s njima i pritom držati distancu.

Odrasli i djeca do 12 godina moraće nositi maske u javnom prevozu pa će se otvoriti i prodavnice tkaninom.

Nedjelju dana kasnije dozvoliće se otvaranje svih trgovina pod strogim uslovima socijalne distance.

U sljedećoj fazi od 18. maja, škole će otvoriti vrata nekim učenicima, ali će ih u razredu moći biti najviše 10. Građani će moći organizirati manja okupljanja kod kuće, posjećivati muzeje i odlaziti frizeru.

Kafići, restorani i neke turističke atrakcije neće se otvoriti prije osmog juna. Putovanja u inostranstvo na više od jednog dana takođe neće biti dozvoljena prije tog datuma.

Belgijsko postupno ublažavanje mjera ograničenja djelomično oslikava aktivnosti njenih susjeda.

Holandija očekuje otvaranje osnovnih škola 11. juna. Njemačka je dozvolila otvaranje manjih trgovina, a učenici će u škole krenuti četvrtog maja. U Francuskoj će karantin potrajati do 11. maja.

Belgija ima populaciju od 11,5 miliona ljudi. U toj je zemlji 44.293 zaraženih, a 6.679 umrlih. Više od pola smrtnih slučajeva dogodilo se u domovima za stare.

Bonus video: