Savjet Evrope: Užasnuti smo zbog izgleda za veliki sukob na našem kontinentu

U saopštenju se pozivaju sve zemlje članice na koje se to odnosi da udvostruče napore da izbjegnu dalje pogoršanje situacije i mogući oružani sukob

6468 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savjet Evrope izrazio je danas veliku zabrinutost zbog tenzija oko Ukrajine i prijetnje većeg sukoba na evropskom kontinentu između zemalja članica tog tijela, pozivajući ih da odmah smire retoriku i djelovanje i da rade na dijalogu.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine. Užasnuti smo zbog izgleda za veliki sukob na našem kontinentu između naših zemalja članica", navodi se u saopštenju i ponovo potvrđuje podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine sa njenim međunarodno priznatim granicama.

U saopštenju se pozivaju sve zemlje članice na koje se to odnosi da udvostruče napore da izbjegnu dalje pogoršanje situacije i mogući oružani sukob.

"Pozivamo da se odmah smiri retorika i akcije i da se traga za dijalogom. Taj dijalog mora biti zasnovan na poštovanju principa Statuta Savjeta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima koje sve zemlje članice Savjeta Evrope moraju da poštuju, podrže i primjenjuju", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali italijanski ministar spoljnih poslova i predsjedavajući Savjeta ministara Savjeta Evrope Luiđi di Majo, predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Bonus video: