Bajden: Za ime Boga, Putin ne može da ostane na vlasti; Bijela kuća: Nije pozivao na promjenu režima

Bajden je rekao da je NATO odbrambeni savez koji nikada nije tražio propast Rusije

39062 pregleda 136 reakcija 100 komentar(a)
Bajden se obraća u Varšavi, Foto: Reuters
Bajden se obraća u Varšavi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2022. 20:02h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne može da ostane na vlasti, a njegov rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspjeh Moskve, izjavio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, prenosi Rojters.

"Za ime Boga, ovaj čovjek ne može da ostane na vlasti", rekao je Bajden okupljenima u Varšavi.

Bajden je govorio ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi.

Bajden je takođe rekao da je rusko-ukrajinski rat, koji traje drugi mjesec, ujedinio Zapad, dodajući da je NATO odbrambeni savez koji nikada nije tražio propast Rusije.

Rojters prenosi izjavu zvaničnika Bijele kuće koji je rekao da Bajden nije pozivao na promjenu režima u Rusiji.

"Predsjednikova poenta je bila da se Putinu ne može dozvoliti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regionom. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili promjeni režima", rekao je zvaničnik poslije Bajdenovog govora u Varšavi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o Bajdenovom komentaru da Putin ne može da ostane na vlasti, kaže to nije na Bajdenu da odlučuje, prenosi Rojters.

"Predsjednika Rusije braju Rusi", kazao je on.

Bajden je u u govoru u Varšavi takođe rekao da ruska invazija na Ukrajinu prijeti da ugrozi globalnu bezbjednost i da se svjetske demokratije moraju pripremiti za dugu borbu protiv autokratije.

"Zapad je sada jači, ujedinjeniji nego što je ikada bio", rekao je Bajden stotinama poljskih izabranih zvaničnika, studenata i osoblja američke ambasade, od kojih su mnogi držali zastave SAD, Poljske i Ukrajine.

"Moramo se osposobiti za dugu borbu koja je pred nama", rekao je on.

Nazivajući borbu protiv Vladimira Putina "novom borbom za slobodu", Bajden je rekao da je Putinova želja za "apsolutnom vlašću" strateški neuspjeh za Rusiju i direktan izazov evropskom miru koji je u velikoj mjeri prevladao od Drugog svjetskog rata.

U višegodišnjoj borbi za demokratiju i slobodu, Ukrajina i njen narod su u prvim redovima

Pominjanje građana Ukrajine tokom govora izazvalo je salve aplauza, prenosi Glas Amerike.

"U višegodišnjoj borbi za demokratiju i slobodu, Ukrajina i njen narod su u prvim redovima, bore se da spasu naciju, a njihov otpor je dio borbe za... suštinske demokratske principe koji ujedinjuju sve slobodne ljude," rekao je američki predsjednik.

Istakao je da je njegova poruka istovjetna onoj koju je prenio ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane tokom susreta u subotu.

"Uz vas smo i tačka", ukazao je Bajden tokom govora u Varšavi.

Prema njegovim riječima Rusija je invazijom na Ukrajinu, kako se izrazio, ugušila demokratiju – istakavši da ruski predsjednik Vladimir Putin lažima opravdava rat.

"Tokom posljednjih 30 godina autokratske snage oživjele su širom svijeta. Njihova obilježja su poznata - prezir vladavine prava, demokratske slobode i istine. Rusija je ugušila demokratiju I nastojala je da to učini i drugdje, ne samo u svojoj domovini. Pod lažnim tvrdnjama o etničkoj solidarnosti, Putin je poništio susjedne nacije. Ima hrabrosti da kaže da treba denacifikovati Ukrajinu. To je cinična laž i on to zna. Predsjednik Zelenski je izabran na demokratski način. On je Jevrej, a porodica njegovog oca zbrisana je u Holokaustu. A Putin ima drskosti, kao i sve autokrate prije njega, da vjeruje da će koristeći moć nešto postići", rekao je Bajden.

Kriminalac želi da prikaže proširenje NATO-a kao imperijalni projekat

Američki predsjednik se u govoru osvrnuo na bivšeg predsjednika SAD Abrahama Linkolna i njegov princip da pravo predstavlja moć.

Takođe, Bajden se osvrnuo i na kritike ruskog predsjednika na račun NATO.

"Kriminalac želi da prikaže proširenje NATO-a kao imperijalni projekat čiji je cilj destabilizacija Rusije. To je daleko od isitne. NATO je odbrambeni savez i nikada nije tražio slabljenje Rusije", ustvrdio je on.

Kako je istakao – Putin je odlučio da se upusti u rat.

"To nije ništa manje nego direktan izazov međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima uspostavljenim na kraju Drugog svjetskog rata. Prijeti da dozove decenije rata koji je pustošio Evropu prije nego što je uspostavljen međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Ne možemo se vratiti tome, ne možemo", poručio je američki predsjednik.

Bajden je takođe govorio o širokoj međunarodnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu i opsežnim međunarodnim sankcijama kojima je Rusija izložena zbog toga.

Ruski narod nije naš neprijatelj

Radio Slobodna Evropa navodi i da se Bajden obratio i ruskom narodu, rekavši da je decenijama sarađivao sa ruskim liderima, od vrhunca hladnog rata.

"Uvijek sam direktno i iskreno razgovarao sa vama, ruski narode", istakao je.

"Dozvolite mi da kažem ovo, ako možete da slušate. Vi, ruske narode, niste naš neprijatelj."

"Odbijam da vjerujem", riječi su Bajdena, "da pozdravljate ubijanje nevine djece, baka i djedova".

"Ili da prihvatate to što se bolnice, škole, porodilišta, zaboga, napadaju ruskim projektilima i bombama. Ili (da prihvatate) gradove koji su opkoljeni tako da civili ne mogu pobjeći, snabdijevanje koje je prekinuto i pokušaji da se Ukrajinci izgladne kako bi se pokorili", kazao je Bajden.

Rekao je da su "milioni porodica protjerani iz svojih domova, uključujući polovinu sve djece u Ukrajini".

"Ovo nisu postupci velike nacije", ocijenio je.

Bajden je ranije danas nakon posjete izbjegličkom kampu u poljskoj prijestonici Varšavi gdje je razgovarao sa porodicama primoranim da izbjegnu pred ruskom agresijom, Putina u javnosti označio kao kasapina.

Tridesetprvi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: