Strah od nuklearne katastrofe

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za raketne napade u oblasti najveće nuklearne elektrane u Evropi, Rusija odbacuje uspostavljanje demilitarizovane zone i prijeti zatvaranjem elektrane

18425 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski, Erdogan i Gutereš juče u Lavovu -, Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
Zelenski, Erdogan i Gutereš juče u Lavovu -, Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kazao je juče da je ozbiljno zabrinut zbog situacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani nakon što se našla na meti raketnih napada na linijama fronta u Ukrajini.

Rusija, koja je ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. februara zauzela nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je da bi mogla zatvoriti postrojenje - u potezu za koji je Kijev naveo da povećava rizik od nuklearne katastrofe.

Gutereš u obraćanju novinarima nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u zapadnom gradu Lavovu, kazao je da vojna oprema i osoblje treba da budu povučeni iz elektrane.

Zaporozje elektrana
foto: REUTERS

”Postrojenje ne smije biti korišteno kao dio bilo kakve vojne operacije. Umjesto toga, hitno je potreban dogovor za ponovno uspostavljanje isključivo civilne infrastrukture u Zaporožju kako bi se obezbijedila ta oblast”, kazao je Gutereš i dodao da bi bilo kakvo oštećenje u elektrani bilo ravno samoubistvu.

Moskva je ranije odbacila kao neprihvatljive međunarodne pozive za uspostavljanje demilitarizovane zone oko elektrane, u kojoj i dalje rade ukrajinski inžinjeri pod ruskom okupacijom.

Elektrana se nalazi na južnoj obali velikog basena koji je pod kontrolom Rusije; a ukrajinske snage drže pod kontrolom sjevernu obalu. Prethodnih dana zabilježeni su incidenti granatiranja elektrane, za koje se dvije strane međusobno optužuju.

Rusko ministarstvo odbrane i glavna ukrajinska obavještajna agencija se međusobno optužuju za planiranje neke vrste incidenata u nuklearnoj elektrani kao “provokaciju” tokom Guterešove posjete

Ukrajina takođe optužuje Rusiju da koristi elektranu kao štit za njene snage kako bi sprovela napade širom basena na gradove pod ukrajinskom kontrolom. Moskva te optužbe odbacuje, navodi Rojters.

Zelenski je nakon jučerašnjeg sastanka s Guterešom kazao da su dogovorili parametre moguće misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani.

Ranije, on je optužio Rusiju za “nuklearnu ucjenu”.

”Ovaj namjerni teror od strane agresora može imati globalne posljedice za cijeli svijet”, objavio je Zelenski na Telegramu.

U Moskvi, ministarstvo odbrane je saopštilo da bi Rusija mogla zatvoriti elektranu ukoliko bude ponovo napadnuta.

Ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da planira da zatvori elektranu kako bi je odsjekla s ukrajinske mreže za napajanje strujom i preusmjerila ka Rusiji - čime bi ukrala proizvedenu struju.

Ukrajinska državna nuklearna energetska kompanija Energoatom saopštila je da bi zatvaranje elektrane povećalo rizik od “radioaktivne katastrofe u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi”.

Isključivanje generatora u kompleksu s ukrajinskog sistema spriječilo bi da budu upotrijebljeni za hlađenje nuklearnog goriva u slučaju nestanka struje u elektrani, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje nuklearne elektrane je komplikovana operacija koja zahtijeva zaustavljanje lanca nuklearnih reakcija dok pritom treba spriječiti zagrijavanje goriva kako ne bi došlo do otapanja.

Vojnik sa ruskim oznakama ispred nuklearne  elektrane u Zaporožju, 4. avgusta 2022.
Vojnik sa ruskim oznakama ispred nuklearne elektrane u Zaporožju, 4. avgusta 2022. foto: REUTERS

”Ukoliko Rusija preduzme akcije za isključivanje elektrane s ukrajinskog energetskog sistema, to bi moglo predstavljati prijetnju za operativnu bezbjednost stanice pored toga što bi eskaliralo ukrajinsku energetsku krizu tokom zime”, kazao je za Rojters Mark Hibs zadužen za Nuklearni program u Karnegi fondaciji za međunarodni mir.

Rusko ministarstvo odbrane i glavna ukrajinska obavještajna agencija se međusobno optužuju za planiranje neke vrste incidenata u nuklearnoj elektrani kao “provokaciju” tokom Gutereševe posjete.

Turski predsjednik Tajip Erdogan takođe je učestvovao u razgovorima s Guterešom i Zelenskim u Lavovu, rekavši kasnije da su razgovarali o načinima za okončanje konflikta.

Erdogan je kazao da su razgovarali o tome da iskoriste pozitivnu atmosferu nastalu nakon dogovora kojem su posredovale UN i Turska o ukidanju ruske blokade na izvoz ukrajinskog žita kako bi uspostavili trajan mir.

Takođe je kazao da su diskutovali o razmjeni ratnih zatvorenika između Ukrajine i Rusije i da će on kasnije to pitanje pokrenuti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rođaci ukrajinskih vojnika koji su se predali u Azovstal željezari u Mariupolju u okviru dogovora kojem su posredovale UN organizovali su demonstracije tokom Guterešove posjete tražeći pojačanje napora kako bi se oni zaštitili.

Desetine zatvorenika iz Azovstala preminuli su u pritvoru proruskih separatista prošlog mjeseca kada je došlo do eksplozije u zatvoru. Kijev je to nazvao masakrom i ratnim zločinom; Moskva je optužila Ukrajinu da je raketama napala zatvor, mada nije dala objašenjenje kako to da nijesu povrijeđeni čuvari.

Nakon mjeseci u kojima su ruske snage relativno skromno napredovale u sukobima na istoku, linije fronta u Ukrajini su posljednjih nedjelja uglavnom iste.

Kijev tvrdi da priprema kontranapad kako bi povratio izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući i Herson i susjedno Zaporožje, gdje se nalazi nuklearna elektrana.

U ratu su do sada stradale hiljade ljudi, a milioni su napustili zemlju. Moskva tvrdi da joj je cilj demilitarizacija Ukrajine i zaštita rusofonog stanovništva na teritoriji za koju Putin tvrdi da istorijski pripada Rusiji.

Kijev i Zapad to nazivaju neisprovociranim ratom za osvajanje Ukrajine i brisanje njenog hiljadugodišnjeg nacionalnog identiteta.

Bonus video: