Rano je za otpisivanje ruske vojske

"To je definitivno prekretnica, ali ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobijedila", kaže Ben Beri iz Međunarodnog instituta za strateške studije. On smatra da je Moskva i dalje u stanju da preuzme inicijativu ako uspije da se pregrupiše za novu ofanzivu ili krene u odlučne kontranapade

19200 pregleda 19 komentar(a)
Ukrajinski vojnik juče u selu Klapaja u Hersonskoj oblasti, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnik juče u selu Klapaja u Hersonskoj oblasti, Foto: Rojters

Kada se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio naciji nakon što je Rusija objavila povlačenje snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepar na jugu Ukrajine, nije djelovalo da mu je puno laknulo.

Osim što sumnja da Rusija možda postavlja zamku ukrajinskim snagama, njegov potišteni nastup u srijedu veče je možda odraz onoga što zapadni vojni i diplomatski izvori opisuju kao gorko-slatki trenutak za Kijev.

Povlačenje bi moglo da olakša ruskoj vojsci, u nekim aspektima, a oteža ukrajinskoj, piše agencija Rojters.

ukraine
foto: Graphic News

"S jedne strane, ovo je očigledno ukrajinska pobjeda i znak velike slabosti Rusije", kazao je Konrad Muzika, poljski vojni analitičar koji se nedavno vratio iz Ukrajine.

Povlačenje bi približilo ukrajinske snage Krimu, crnomorskom poluostrvu koje je Moskva pripojila 2014. i koje Kijev, kako tvrdi, planira da ponovo zauzme, i okončalo bi ruske snove o proširenju kopnenog koridora na zapad do drugih ukrajinskih priobalnih gradova ili do Moldavije, navodi Rojters.

Muzika, međutim, kaže da je povlačenje ujedno bila i jedina ispravna vojna odluka Rusije jer su njene snage na zapadnoj strani Dnjepra bile previše izložene, preopterećene i nedovoljno snabdevjene, te da je taj položaj bio neodrživ.

"Ako se Rusi sada povuku, ne samo da će imati više snaga da pripreme odbranu istočne obale rijeke, već će imati i neke snage da se rasporede u druge oblasti (Ukrajine)", rekao je poljski analitičar, ocijenivši da bi Moskvi mogle biti potrebne nedjelje da završi povlačenje.

Ukrajinski vojnik na bivšoj poziciji ruskih snaga u selu Blagodatne
Ukrajinski vojnik na bivšoj poziciji ruskih snaga u selu Blagodatnefoto: Reuters

Ben Beri, ekspert za kopneno ratovanje pri Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, ističe element "realizma" u ruskoj strategiji nakon imenovanja novog komandanta ruskih operacija u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina.

"To je definitivno prekretnica, ali ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobijedila", rekao je Beri i dodao da je Moskva i dalje u stanju da preuzme inicijativu ako uspije da se pregrupiše za novu ofanzivu ili krene u odlučne kontranapade.

"Prerano je da ih otpišemo", ocijenio je.

Ukrajinci skeptični povodom namjera Rusije

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je u četvrtak da će Rusiji biti potrebno najmanje 7 dana da se povuče iz grada Herson i da će zima usporiti operacije na bojnom polju, što je šansa za obje strane da se regrupišu.

U intervjuu za Rojters, Reznikov je rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da i dalje ima snage u gradu, oko grada i na zapadnoj obali Dnjepra uprkos objavi povlačenja. On je dodao da je teško predvidjeti akcije Rusije i da je Ukrajina fokusirana na svoj plan.

Otvorenost kojom je Rusija objavila planove za povlačenje je u suštoj suprotnosti sa načinom na koji je predstavila dva ranija, u martu kada su ruske snage protjerane sa periferije Kijeva i u septembru iz Harkovske oblasti na sjeveroistoku.

Tada je ministarstvo odbrane govorilo o "gestovima dobre volje" i o taktičkim "pregrupisanjima" nakon što su ruske snage potučene.

Ovog puta, povlačenje su na državnoj televiziji objavili ministar odbrane Sergej Šojgu i Surovikin, koji su javno priznali da je položaj Rusije u Herson postao neodrživ.

Rojters piše da je bili upadljivo odsustvo predsjednika Vladimira Putina, glavnokomandujućeg ruskih vojnih snaga. Neki analitičari ocjenjuje da je potez osmišljen kako bi ga distancirao od teške odluke za koju je Kremlj odlučio da vojska treba da donese.

Skidanje ruskih bilborda u Bilozerki i Hersonskoj oblasti
Skidanje ruskih bilborda u Bilozerki i Hersonskoj oblastifoto: Reuters

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da je odluku o povlačenju donijelo ministarstvo odbrane. Na pitanje novinara da li je to ponižavajuće za Putina, odgovorio je odrično.

Hersonska oblast je jedna od četiri koje je Putin proglasio pripojenim Rusiji krajem septembra. Grad Herson, koji je osnovala carica Katarina Velika je prva i jedina regionalna prijestonica koju su ruske snage zauzele, uz veliki trošak, od početka invazije 24. februara. Njegov gubitak bi mogao okončati snove nekih Rusa o osvajanju čitave obale Crnog mora, iako je Peskov rekao da status aneksije ostaje nepromijenjen.

Pregrupisavanje tokom zime

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je usvojilo "defanzivne linije i položaje na istočnoj obali Dnjepra, za koje se Moskva nada da moći bolje da snabdijeva i brani.

Rojters piše da Rusiji neće biti lako da vrati oko 30.000 svojih trupa na istočnu obalu Dnjepra pošto je Ukrajina oštetila ili uništila sve mostove preko rijeke, primoravajući Moskvu da se oslanja na noćne trajekte u dometu ukrajinskih raketa.

Zasada je nejasno i to šta će Rusija pokušati da u procesu povlačenja izvuče od Ukrajine, koja se plaši povratka zarobljenog grada i mogućeg dizanja u vazduh brane na Dnjepru.

Ruski regruti se pozdravljaju sa rodbinom pred odlazak u garnizone
Ruski regruti se pozdravljaju sa rodbinom pred odlazak u garnizonefoto: Reuters

Ali ako ruske snage sa dijelom opreme stignu do istočne obale koja je uglavnom netaknuta, mogle bi da iskoriste prirodnu barijeru rijeke da se ukopaju na strani gdje su već iskopali rovove, dok bi grad Herson zadržali u dometu sopstvene artiljerije.

Nedostatak bezbjednih mostova koji mogu da transportuju vojnu opremu tada bi postao problem Ukrajine.

Muzika i Beri su rekli da bi povratak na istočnu stranu Dnjepra omogućio Rusiji da skrati liniju fronta koju mora da brani i da oslobodi više vojnika.

Entoni Brenton, bivši britanski ambasador u Moskvi, rekao je da je Rusija već neko vrijeme pripremala teren za eventualno povlačenje sa zapadne obale Dnjepra i da se očigledno nada da će dobiti vrijeme da pokuša da se pregrupiše tokom zime.

"To je racionalan potez jer Herson više nije bio odbranjiv", rekao je.

Brenton smatra da se Rusi, uprkos svim neuspjesima, i dalje nadaju da će zadržati Krim i pristup ukrajinskoj vodi potrebnoj za to poluostrvo.

"Slava herojima"

Ushićeni građani juče su pozdravili ukrajinske vojnike u centru Hersona.

Rusija je saopštila da je povukla trupe preko rijeke a da nije izgubila nijednog vojnika. Ukrajinci su, međutim, povlačenje opisali kao haotično, pri čemu su ruski vojnici skidali uniforme, ostavljali oružje i davili se dok su pokušavali da pobjegnu.

Ukrajinska vojno-obavještajna agencija saopštila je da se Herson vraća pod ukrajinsku kontrolu i naredila svim preostalim ruskim vojnicima da se predaju ukrajinskim snagama koje ulaze u grad.

Mještani su postavili ukrajinske zastave na trg pošto su objavljene vijesti o okonačnju okupacije nakon više od osam mjeseci.

"Slava Ukrajini! Slava herojima! Slava naciji!" vikao je jedan od okupljenih Ukrajinaca.

Rojters je prenio da su žitelji sela izašli iz skrovišta i opisivali kako su ruski vojnici ubijali ljude i pljačkali kuće.

Žitelj sela Blagodatne priča o smrti svojih roditelja tokom ruske okupacije
Žitelj sela Blagodatne priča o smrti svojih roditelja tokom ruske okupacijefoto: Reuters

Strateška nagrada

Hersonska oblast se graniči sa Krimom i obezbjeđuje Moskvi kopneni most do tog crnomorskog poluostrva. Ukrajina bi povratkom djelova Hersonske oblasti lišila Moskvu tog kopnenog koridora. To bi takođe približilo Krimu ukrajinsku artiljeriju dugog dometa. Moskva smatra da Krim ima vitalni značaj za njene interese. Na tom poluostrvu su smještene ogromne ruske vojne snage i Crnomorska flota, koju Moskva koristi da projektuje moć na Mediteran i Bliski istok.

Zalihe vode

Snabdijevanje Krima vodom takođe bi bilo ugroženo ako Ukrajina ponovo preuzme Hersonsku oblast. Nakon što je Moskva zauzela Krim, Kijev je blokirao snabdijevanje vodom preko kanala iz Dnjepra. Kada je Rusija zauzela djelove Hersonske i susjedne Zaporoške oblasti na istoku, odmah je odblokirala kanal. Ta voda je Rusiji potrebna za lokalno stanovništvo, za navodnjavanje sušnog zemljišta poluostrva i za brojne vojne objekte.

Logističke rute

Hersonska oblast obuhvata ušće širokog Dnjepra koji presijeca Ukrajinu. Glavni grad Herson nalazi se na zapadnoj obali, s druge strane rijeke od većeg dijela ostatka pokrajine. To je bilo jedino mjesto na kojem je Rusija bila prisutna na zapadnoj obali rijeke i tamo je posljednjih mjeseci snažno pojačala svoje trupe.

Ukrajinske snage su srušile mostove preko rijeke kako bi Rusima otežali snabdijevanje. Ako bi Rusija izgubila svoje jedino uporište na zapadnoj strani rijeke, Ukrajina bi bila u boljoj poziciji da napada druge ruske linije snabdijevanja i ospori kontrolu Moskve nad drugim okupiranim djelovima juga, kao što je Zaporoška oblast, gdje su ruske trupe okupirale nuklearnu elektranu.

"Desna (zapadna) obala je važna za obje strane - za Rusiju kako bi se obezbijedila stabilnost odbrane zaporoškog pravca, a za Ukrajinu da oslobodi ovaj pravac i presiječe ove tri važne arterije: kopneni koridor za Krim, vodu za Krim i vraćanje kontrole nad nuklearnom elektranom", rekao je vojni analitičar Oleg Ždanov.

Kontrola Crnog mora

Hersonska oblast, koja je prije rata imala više od milion stanovnika, nalazi se na Crnom moru. Njeno ponovno osvajanje pomoglo bi Ukrajini da povrati kontrolu nad nekim od obala duž mora koje je ključna arterija za njen izvoz hrane na strana tržišta.

Bonus video: