BLOG Kijev ne odustaje od zahtjeva da se ruska vojska povuče sa Krima kao uslov za kraj rata

Rat u Ukrajini – 413. dan

33738 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2023. 22:28h
Završeno
19:01h

Ministarstvo odbrane Njemačke saopštilo je da je odobrila zahtjev Poljske za izvoz pet borbenih aviona "mig 29" u Ukrajinu, koji su prethodno bili u sastavu Bundesvera.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je zahtjev Varšave stigao danas, kao i da je odobrenje Berlina istog dana znak da se na Njemačku može osloniti, prenosi Rojters.

17:14h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas da Kijev neće odustati od svog zahtjeva da Rusija povuče svoje vojnijke sa Krima i djelova koje je nedavno nezakonito anektirala kao uslov da se završi rat.

Kuleba je rat u Ukrajini nazvao "krvavom ranom u sred Evrope" i rekao da svi djelovi njegove države treba da se tretiraju kao da su pod jednakom upravom Kijeva.

"Ujedinio nas je princip povelje Ujedinjenih nacija i zajedničko uvjerenje da je Krim Ukrajina i da će biti vraćen pod kontrolu Ukrajine", saopštio je Kuleba obraćajući se video obraćanjem učesnicima skupa o bezbjednosti u Crnom moru koji se održava u Bukureštu.

Kuleba je izjavio da se Ukrajina kategorički ne slaže sa tvrdnjama da Krim ne treba vraćati Ukrajini.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 18. marta 2014, poslije referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.

Kremlj želi da Kijev prizna rusku upravu nad Krimom i anektiranje ukrajinskih oblasti Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

Ukrajina je odbila ove zahtjeve i ne želi da pregovara sa Moskvom dok se ruski vojnici ne povuku sa svih okupiranih teritorija.

(BETA)

14:42h

Norveška je odlučila da protjera 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su, kako su naveli, obavještajci koji djeluju pod okriljem diplomatskih položaja.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, ruski zvaničnici moraju da napuste Norvešku u najkraćem roku.

Navodi se da ta odluka predstavlja odgovor norveške vlade na promjenu bezbjednosne situacije u Evropi, prenosi Rojters.

"Ta promjena je dovela do povećanja obavještajnih prijetnji iz Rusije“, kaže se u saopštenju.

(MINA)

13:34h

Ruska mina eksplodirala je u blizini generatorske prostorije Nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, saopštio je u četvrtak ukrajinski državni operater Energoatom, a prenosi Rojters.

"Prema izvorima, eksplozija se dogodila u blizini mašinskog odjeljenja četvrtog (reaktorskog) bloka", navodi se u saopštenju Energoatoma.

Takođe se navodi da su ruske trupe, koje su prošle godine preuzele kontrolu nad najvećim nuklearnim kompleksom Ukrajine, rekle radnicima da je to "njihova sopstvena mina koja je detonirala".

13:31h

Rusko generalno tužilaštvo saopštilo je da je otvorilo istragu o snimku koji navodno prikazuje odsiejcanje glave ukrajinskom vojniku.

"Kako bi se procijenila vjerodostojnost ovih materijala i donijela odgovarajuća odluka, snimci su proslijeđeni istražnim organima na provjeru", navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Na pomenutom snimku se vidi kako ruski vojnici nožem odsijecaju glavu ukrajinskom zarobljeniku.

Kremlj je u srijedu saopštio da je snimak, koji je kružio društvenim mrežama, "užasan" i da je potrebno provjeriti njegovu autentičnost.

13:30h

Rat u Ukrajini – 413. dan. Šta se dešavalo juče u ovom sukobu možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: