Makronovo televizijsko obraćanje o penzionoj reformi uz lupanje šerpi

Protivnici penzione reforme pozvali su narod da se okupi u gradskim kućama širom Francuske i da prave buku tokom Makronovog televizijskog obraćanja sa porukom: "Makron neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega"

12043 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: reuters
Detalj sa protesta, Foto: reuters

Protivnici veoma nepopularnog zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju u Francuskoj sa 62 na 64 godine pozvali su narod da lupa u šerpe širom zemlje dok predsjednik države Emanuel Makron želi da smiri tenzije u večerašnjem televizijskom obraćanju naciji.

Penziona reforma koja je izazvala ogromne proteste u Francuskoj, samo što je stupila na snagu, nakon što ju je odobrio Ustavni savet Francuske, a očekuje se da će Makron iznijeti detalje svoje unutrašnje politike u narednim mjesecima.

Predsjednik Francuske se nada da će to pomoći zemlji da se pomakne iz perioda protesta iz štrajkova nastalih zbog njegove penzione reforme koja prijeti njegovim ambicijama u preostale četiri godine na funkciji.

Večerašnje obraćanje vjerovatno će biti u znaku teške bitke za popravljanje štete nanijete njegovom imidžu nakon što je prošlog mjeseca progurao penzionu reformu mimo parlamenta, zahvaljujući rijetko korišćenim ustavnim ovlašćenjima francuske vlade.

Protivnici penzione reforme pozvali su narod da se okupi u gradskim kućama širom Francuske i da prave buku tokom Makronovog televizijskog obraćanja sa porukom: "Makron neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega".

Najavljenja okupljanja zabranjena su u Dižonu i Marseju, jer su lokalne vlasti zaključile da postoji rizik od "javnih nemira".

Bonus video: