BLOG Moskva: Oborena 73 drona u posljednja 24 sata

Rat u Ukrajini – 548. dan

26009 pregleda 11 komentar(a)
Ukrajina juče obilježila Dan nezavisnosti, Foto: Reuters
Ukrajina juče obilježila Dan nezavisnosti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2023. 21:08h
Završeno
13:55h

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus kaže da je Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunija i Slovačka podržavaju produženje zabrane EU na uvoz ukrajinskog žita u te zemlje do kraja godine, prenio je Rojters.

Evropska unija je u maju dozvolila pet susjeda Ukrajine da zabrani domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, dok je dozvolila tranzit takvog tereta za izvoz na druga mjesta. Ta zabrana ističe 15. septembra.

13:44h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage oborile 73 ukrajinske bespilotne letjelice u poslednja 24 sata, nakon masovnih napada dronovima na poluostrvo Krim koje drži Rusija, prenosi Rojters.

08:49h

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o američkoj obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionom F-16, saopštila je Bijela kuća.

"Predsjednici Bajden i Zelenski razgovarali su o početku obuke za ukrajinske borbene pilote i garancijama za brzo odobrenje drugim državama da prebace svoje F-16 u Ukrajinu po završetku obuke", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Obuka pilota će početi u septembru.

(BETA)

08:43h

Još nema definitivnih dokaza da je šef plaćenika Vagnera Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u srijedu uveče, ali je "velika vjerovatnoća" da je mrtav, saopštilo je u britansko Ministarstvo odbrane.

"Smrt Prigožina bi gotovo sigurno imala duboko destabilizujući efekat na grupu 'Vagner'“, navodi se u objavi Ministarstva na mreži Iks, pozivajući se na podatke obavještajnih službi.

Kako de dodaje u objavi, vakuum u rukovođenju Vagnerom pojačan je izvještajima da su osnivač i terenski komandant Dimitrij Utkin i šef logistike Valerij Čekalov takođe umrli.

07:46h

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da trenutno nema informacija koje bi sugerisale da je raketa zemlja-vazduh oborila avion za koji se pretpostavlja da je prevozio vođu ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina.

07:28h

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je jutros 42 ukrajinska drona iznad Krima i jednu raketu iznad Kaluške oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je preciziralo da je PVO uništila devet dronova, dok su ostala 33 potisnuti elektronskim ratovanjem i srušili se se iznad Krima prije nego što su stigli do svojih ciljeva, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad Hersonskog rta, koji se nalazi na periferiji Sevastopolja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo raketu, koju su lansirale ukrajinske snage, iznad Kaluške oblasti koja se graniči sa moskovskom oblašću.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili šteti, a ruski aerodromi obustavili su letove na nekoliko sati.

07:26h

Rat u Ukrajini – 548. dan. 

Sjedinjene Američke Države će u oktobru započeti letačku obuku za borbene avione F-16 za ukrajinske pilote, saopšteno je iz Pentagona.

Brigadni general i portparol Pentagona Pet Rajder rekao je da će obuka početi nakon što ukrajinski piloti završe tečaj engleskog jezika u septembru, i da će biti održana u Arizoni.

Danska je počela da obučava osam ukrajinskih pilota za letjenje F-16, prenosi Rojters.

Ukrajina je više puta pozivala svoje zapadne saveznike da isporuče avione F-16, za šta je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi predstavljalo signal da će se ruska invazija okončati porazom.

Ranije je neimenovani američki zvaničnik rekao da su SAD odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota.

Američki supersonični lovci F-16 su opremljeni topom kalibra 20 milimetara i mogu da nose bombe, rakete i druge projektile.

Bonus video: