Erdogan raspisao prijevremene izbore, ostaje vanredno stanje

Parlamentarni i predsjednički izbori prethodno su planirani za novembar 2019. godine
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2018. 16:34h

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan najavio je da će parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj biti održani 24. juna, godinu dana ranije nego što je planirano, prenosi RTS.

Erdogan je objasnio da je odluku donio pošto je razgovarao sa šefom nacionalističke Partije nacionalnog pokreta Devletom Bahčeilijem, koji je dan ranije iznio taj predlog.

"Iako predsjednik i vlada rade u saglasnosti, na svakom koraku se susrećemo sa manjkavošću starog sistema", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

Istakao je da razvoj situacije u Siriji i drugdje čini da prelazak na nov izvršni sistem mora biti hitan kako bi mogli da se preduzmu snažniji koraci za budućnost Turske.

Parlamentarni i predsjednički izbori prethodno su planirani za novembar 2019. godine.

Inače, Partije nacionalnog pokreta trenutno je u opoziciji, ali se očekuje da će formirati koaliciju s vladajućom Partijom pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Vanredno stanje ostaje i tokom izbora

Turski parlament odobrio je produžetak vanrednog stanja za još tri mjeseca, koje je uvedeno poslije neuspjelog vojnog puča u julu 2016. godine, prenosi Tanjug.

To znači da će parlamentarni i predsednički izbori u junu biti održani u vrijeme vanrednog stanja, konstatovao je Rojters.

Vodeća turska opoziciona stranka pozvala je ranije tokom dana na okončanje vanrednog stanja u zemlji.

"Vanredno stanje mora hitno da se okonča, ne mogu se održati izbori dok je na snazi vanredno stanje. Zemlja mora da bude izvedena iz režima vladavine u vanrednom stanju počev od danas", rekao je portparol Republikanske narodne partije Bulent Tezčan.

Bonus video: