BLOG Ruska vojska tvrdi da nije izbačena iz sela na istočnom ukrajinskom frontu

Rat u Ukrajini – 570. dan

28215 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2023. 21:32h
Završeno
14:51h

Ruska vojska je saopštila da nije "izbačena" iz ukrajinskog sela Andrijevke, južno od razorenog grada Bahmuta na istočnom frontu, osporavajući izjavu ukrajinskog Generalštaba od petka.

"U sektoru Donjecka neprijatelj je nastavio da vodi operacije napada, bezuspješno pokušavajući da izbaci ruske trupe iz mjesta Kliščivka i Andrijevka", navelo je rusko Ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju.

Ukrajinske vlasti su dan ranije saopštile da je ukrajinska vojska oslobodila selo Andrijevka poslije teških borbi s ruskim vojnicima.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga je saopštio da je njegova Treća jurišna brigada to selo u Donjeckoj oblasti oslobodila "munjevitom operacijom" u okviru velike ljetnje ukrajinske kontraofanzive.

08:33h

Vlasti na Krimu koje je postavila Rusija saopštile su da planiraju da prodaju oko 100 ukrajinskih nekretnina, uključujući i onu koja pripada ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da će nacionalizovana imovina biti prodata "uskoro" i da su vlasti održale prvih osam aukcija za imovinu ukrajinskih poslovnih ličnosti, prenosi agencija Rojters.

Ugovori o prodaji iznosili su više od 815 miliona rubalja (8,51 miliona dolara), naveo je Konstantinov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vlasti na Krimu koje je postavila Rusija saopštile su u februaru da su nacionalizovali oko 500 nekretnina na Krimu, uključujući neke koje pripadaju visokim ukrajinskim političarima i poslovnim ličnostima.

Krim, međunarodno priznat kao dio Ukrajine, kontroliše Moskva od 2014. godine, kada je Rusija anektirala to poluostrvo, osam godina prije svoje agresije na Ukrajinu.

08:30h

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad regiona Kaluga i Tver, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Bonus video: