U Madridu veliki protest protiv amnestije za organizatore referenduma u Kataloniji

"Sančes je veliki izdajnik domovine. Kako bi ostao na vlasti, nudi amnestiju drugim političarima", rekao je Santijago Abaskal, lider desne stranke Voks

5161 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nakon što je socijalistički španski premijer Pedro Sančes najavio amnestiju za organizatore referenduma o nezavisnosti Katalonije iz 2017. godine, u Madridu su se juče, na poziv desnice, okupile desetine hiljada demonstranata, smatrajući da bi oprost mogao dovesti do novog pokušaja otcjepljenja te pokrajine.

"Ovdje smo se okupili zbog udara koji se priprema iz Monkloe (sjedišta španske vlade). Domovina nam je u opasnosti", rekao je Santijago Abaskal, lider desne stranke Voks, pred okupljenima. "Sančes je veliki izdajnik domovine. Kako bi ostao na vlasti, nudi amnestiju drugim političarima", dodao je on, kako prenosi Hina.

Santijago Abaskal
Santijago Abaskalfoto: Reuters

Na Kolumbovom trgu u Madridu okupilo se oko 100.000 demonstranata, podatak je regionalne vlade. Fondacija za nacionalnu odbranu Španije (DENAES), koja je organizovala protest, navela je da se okupilo 200.000 osoba. Protest je uslijedio dan nakon što je Sančes, koji se nada novom četvorogodišnjem mandatu, najavio amnestiju.

"U ime Španije i u interesu Španije branim danas amnestiju u Kataloniji"

"U ime Španije, u interesu Španije i u obranu suživota između Španaca branim danas amnestiju u Kataloniji vezanu uz prošle događaje", izjavio je Sančes na kongresu svoje Španske socijalističke radničke stranke (PSOE). "Potrebno je iskazati vrlinu. To je jedini mogući način da postoji vlada u Španiji i da se ne ponove izbori", dodao je.

PSOE je, nakon parlamentarnih izbora održanih prije tri mjeseca, dogovorio prošle sedmice lijevu koalicionu vladu s manjinskim Sumarom. Ali, da bi imao natpolovičnu većinu od 176 poslanika u parlamentu s 350 mjesta i tako formirao vladu, neophodna mu je podrška stranaka Katalonije i Baskije.

Stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCAT) zatražile su uvođenje zakona o amnestiji koji bi mogao obuhvatiti oko 1.400 osoba koje su prije šest godina organizovale referendum.

Među njima i Karlesa Pudždemona, bivšeg katalonskog premijera koji se nalazi u egzilu u Belgiji. Njega sud u Madridu traži zbog proglašenja Republike Katalonije koje nije bilo primijenjeno usljed intervencije tadašnje konzervativne španske vlade.

Anketa: Amnestiji se protivi oko 57 odsto Španaca

"Amnestija je način ponovnog susreta Katalonaca i ostalih Španaca. Ona će definitivno doprinijeti normalizaciji politike u Kataloniji", ocijenio je Sančes.

Oko 57 odsto stanovnika Španije protivi se amnestiji, a podržava je 43 odsto, pokazala je anketa španske televizije La Seksta, objavljena početkom oktobra.

Sa protesta
Sa protestafoto: Reuters

U septembru je, ipak, kuća za ispitivanje javnog mnjenja Metroskopija sprovela svoju anketu prema kojoj 70 odsto građana ne podržava amnestiju, od čega 57 odsto onih koji su u julu glasali za PSOE. Katalonske stranke koje zagovaraju nezavisnost zatražile su novi, dogovorni referendum, a Sančes je ranije poručio da na njega ne može pristati jer nije u skladu sa španskim ustavom.

Ne uspije li Sančes idućeg mjeseca u parlamentu dobiti dovoljnu podršku za sastavljanje vlade, Španci će u januaru na nove izbore. Španija do kraja godine predsjedava Evropskom unijom.

Bonus video: