“Pokajanje” zbog molitve na grobu Navaljnog

Ruska pravoslavna crkva smijenila sveštenika koji je održao službu za pokojnog opozicionara

11971 pregleda 33 reakcija 20 komentar(a)
Sahrani Alekseja Navaljnog prisustvovale su desetine hiljada ljudi, Foto: Rojters
Sahrani Alekseja Navaljnog prisustvovale su desetine hiljada ljudi, Foto: Rojters

Ruski pravoslavni sveštenik koji je prošlog mjeseca održao službu na grobu pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog suspendovan je sa svešteničkih dužnosti i naređeno mu je da služi tri godine “pokajanja”.

Dmitrij Safronov se molio nekoliko puta na grobu Navaljnog u Mosovi i održao je pomen 26. marta u znak obilježavanja 40 dana od smrti Navaljnog u kaznenoj koloniji u Arktiku.

Njegovu suspenziju je objavila Moskovska eparhija Ruske pravoslavne crkve, koja je saopštila da će biti degradiran u čitača psalama.

Nije naveden razlog kazne, posljednje u nizu koje je Ruska crkva izrekla sveštenicima za koje smatra da su naklonjeni opoziciji ili da ne podržavaju dovoljno ruski rat u Ukrajini, navodi agencija Rojters.

“Na kraju perioda pokajanja, na osnovu povratnih informacija sa mjesta poslušnosti, biće donijeta odluka o mogućnosti njegovog daljeg svešteničkog služenja”, saopštila je eparhija.

Rojters nije uspio da stupi u kontakt sa Safronovim. Muškarac koji je javio na telefon u njegovoj crkvi u Moskvi kazao je da sva pitanja treba da budu usmjerena na kabinet parvoslavnog patrijarha Kirila, iz kojeg nijesu odgovarali na upit za komentar.

“Potrebno im je da sveštenici budu poslušni i da javno podržavaju stavove patrijarha o ovom ratu i da podržavaju rusku državu i Putina. Ukoliko neko odbije, biće kažnjen”.

Sahrani Alekseja Navaljnog 1. marta prisustvovale su hiljade ljudi, što je rijetkost u Rusiji, gdje je skoro 20 000 ljudi zatvoreno u proteklih dvije godine zbog učešća u protestima protiv rata.

U obraćanju na groblju 9. marta Safronov je kazao da je Navaljni pozivao Ruse da ne odustaju.

“Zlo može biti poraženo samo na jedan način: dobrom. Ukoliko pokušamo da zlo porazimo zlom, onda se zlo množi. Stoga, zaista ćemo se sjećati Alekseja, pamtiti njegovo zavještanje nama i moliti se za njega i nadati da se on moli za nas na božjem prestolu”, kazao je on.

Ksenija Lučenko, ekspertkinja koja piše blog o Ruskoj pravoslavnoj crkvi i kritikuje njeno rukovodstvo, kazala je da je Safronov “pravi heroj” jer je obavio svoje svešteničke dužnosti na grobu uprkos riziku da ga povežu sa Navaljnim.

Ona je za Rojters kazala da crkvena hijerarhija njegovom suspenzijom šalje jasnu poruku. “Potrebno im je da sveštenici budu poslušni i da javno podržavaju stavove patrijarha o ovom ratu i da podržavaju rusku državu i Putina. Ukoliko neko odbije, biće kažnjen”.

Ona je kazala da je vjerovatni zvanični razlog suspenzije sveštenika njegovo odbijanje da pročita molitvu u kojoj traži od boga da povede Rusiju do pobjede u Ukrajini, koju je patrijarh Kiril uveo 2022. godine i koja je obavezna prilikom crkvenih službi.

Desetine drugih sveštenika su kažnjene zbog toga što prkose zvaničnom stavu Crkve o ratu - na primjer, čitanjem molitvi za mir umjesto za pobjedu. Rojters ističe da je najpoznatiji je slučaj Aleksija Uminskog, koji je isključen iz Crkve u januaru i sada je napustio Rusiju.

Bonus video: