Ukrajina: Rusija napala energetsku infrastrukturu; Moskva: Oboreno 68 dronova iznad Krasnodara i Krima

"Tokom noći ruski okupatori izveli su novi veliki napad na Ukrajinu, koristeći razne tipove krstarećih raketa", saopštila je ukrajinska vojska

2244 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Harkova nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova nakon ruskog napada, Foto: Reuters

Rusija je noćas izvela velike napade na energetsku infrastrukturu u Ukrajini, a u njima su povrijeđene najmanje dvije osobe, objavili su ukrajinska vojska i lokalne vlasti.

"Tokom noći ruski okupatori izveli su novi veliki napad na Ukrajinu, koristeći razne tipove krstarećih raketa", saopštila je ukrajinska vojska u redovnom jutarnjem izvještaju.

Kako je navela vojska, ispaljeno je ukupno 34 raketa, od kojih je 21 oborena.

Ministar energetike German Galuščenko potvrdio je da su izvedeni napadi na objekte u tri regiona zemlje dok je energetski holding DTEK saopštio da su u "masovnim udarima" oštećene četiri njihove termoelektrane.

Galuščenko je naveo da je "neprijatelj ponovo napao energetsku infrastrukturu zemlje" i da su oštećene instalacije u Dnjepopetrovsku na istoku zemlje, i u Ivano-Frankovsku i Lavovu na zapadu.

Povrijeđeni su 82-godišnja žena i 39-godišnji muškarac. Žena je povrijeđena u artiljerijskom napadu na okrug Nikopolj u centru, a muškarac u ruskom udaru na energetsku infrastrukturu u susjednom okrugu Krivorizka, napisao je na Telegramu predsjednik Savjeta odbrane Krivog Roga Oleksander Vilkul.

Vojska je noćas presrela 68 ukrajinskih dronova u ruskoj južnoj oblasti Krasnodar i na Krimu, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

Prema navodima tog ministarstva, 66 dronova oboreno je iznad teritorije Krasnodarke oblasti, a dva iznad Krimskog poluostrva, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

"Pokušali su da napadnu naftne rafinerije i infrastrukturu. Prema informacijama sa lica mjesta, nema povrijeđenih ni ozbiljne štete", napisao je na Telegramu guverner oblasti Krasnodar Venjamin Kondratjev.

Ukrajinska vojska povećala je napade dronovima na rusku teritoriju posljednjih mjeseci, a ciljevi su uglavnom energetski objekti.

Bonus video: