Škotska: Jusaf podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije

Ako SNP ne bude u stanju da pronađe novog lidera koji bi imao podršku u parlamentu, biće održani škotski izbori

3324 pregleda 3 komentar(a)
Jusaf, Foto: Shutterstock
Jusaf, Foto: Shutterstock

Premijer Škotske Humza Jusaf podnio je danas ostavku, što je dodatno otvorilo vrata opozicionoj Laburističkoj partiji u Velikoj Britaniji da povrati glasove u Škotskoj na nacionalnim izborima koji se očekuju kasnije ove godine, javlja Rojters.

Jusaf je dao ostavku sa mjesta šefa Škotske nacionalne partije (SNP) poslije nedjelju dana haosa izazvanog njegovim raskidom koalicionog sporazuma sa škotskim Zelenima.

Tada nije uspio da obezbijedi dovoljnu podršku da "preživi" glasanje o nepovjerenju protiv njega koje se očekuje kasnije ove nedjelje.

Podnijevši ostavku nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nikolu Sterdžona na mjestu prvog ministra i lidera SNP-a, Jusaf je rekao da je vreme da neko drugi vodi decentralizovanu vladu Škotske.

SNP gubi podršku naroda nakon 17 godina na čelu škotske vlade. Ranije ovog mjeseca, agencija za istraživanje javnog mnjenja "IouGov" rekla je da je Laburistička partija prvi put poslije decenije pretekla SNP u namjerama glasanja za Vestminsterske izbore.

Oživljavanje laburista u Škotskoj doprinosi izazovu sa kojim se suočava Konzervativna partija britanskog premijera Rišija Sunaka, koja daleko zaostaje za laburistima u istraživanjima javnog mnjenja širom Velike Britanije.

Škotski parlament sada ima 28 dana da izabere novog premijera prije nego što izbori budu iznuđeni, a bivši lider SNP Džon Svini i Jusafova bivša rivalka za liderstvo Kejt Forbs vide se kao mogući nasljednici.

Ako SNP ne bude u stanju da pronađe novog lidera koji bi imao podršku u parlamentu, biće održani škotski izbori.

Bonus video: