Rusija: SAD su licemjerne jer se protive istrazi o Izraelu, a podržavaju sudski nalog za hapšenje Putina

Portparolka Bijele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je juče da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju istragu MKS-a o Izraelu i da ne vjeruju da je sud nadležan za to

6950 pregleda 2 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock

Rusija je saopštila da su Sjedinjene Američke Države licemjerne jer su se usprotivile istrazi Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o Izraelu, a podržavaju sudski nalog za hapšenje predsjednika Rusije, Vladimira Putina, piše Rojters.

Međunarodni krivični sud, koji može optužiti pojedince za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, istražuje Hamasov prekogranični napad 7. oktobra i razorni vojni napad Izraela na Gazu, koja je pod upravom Hamasa, sada u svom sedmom mjesecu.

Portparolka Bijele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je juče da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju istragu MKS-a o Izraelu i da ne vjeruju da je sud nadležan za to.

Američki predsjednik, Džozef Bajden, rekao je prošle godine da je odluka MKS-a da izda nalog za hapšenje Putina opravdana. SAD su sa MKS-om podijelile detalje o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, piše Rojters.

Rusija kaže da je nalog protiv Putina besmislen pokušaj Zapada da uprlja ugled Rusije, i negira ratne zločine u Ukrajini. Ukrajina kaže da je Rusija počinila ratne zločine. Rusija kaže da je Zapad ignorisao zločine Ukrajine, optužbu koju je Kijev negirao.

"Vašington je u potpunosti podržao, ako ne i stimulisao, izdavanje naloga MKS protiv ruskog rukovodstva", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, u objavi na Telegramu.

Ali "američki politički sistem ne priznaje legitimitet ove strukture u odnosu na sebe i svoje satelite", rekla je Zaharova i dodala da je takva pozicija intelektualno "apsurdna".

Kremlj je nazvao izdavanje naloga protiv Putina nečuvenim i pravno nevažećim, jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren MKS.

Izrael nije član MKS-a, dok su palestinske teritorije primljene u članstvo 2015. godine, navodi Rojters.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, rekao je u petak da bilo kakve odluke Međunarodnog krivičnog suda neće uticati na akcije Izraela, ali da će postaviti opasan presedan.

Izraelski zvaničnici su zabrinuti da bi sud mogao izdati naloge za hapšenje Netanjahua i drugih najviših zvaničnika zbog navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, prenose izraelski mediji.

Rekli su da MKS takođe razmatra naloge za hapšenje lidera Hamasa.

Bonus video: