Zelenski: Situacija u Harkivu vrlo teška, ali je "generalno pod kontrolom"

Predsjednik Ukrajine je sa vojnim čelnicima razgovarao o situaciji u Vovčansku i Lipcima u kojima se zadnjih nekoliko dana vode teške borbe.

3281 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski na sastanku u regiji Harkiv, Foto: REUTERS
Zelenski na sastanku u regiji Harkiv, Foto: REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvovao je sastanku sa najvišim vojnim zvaničnicima u regiji Harkiv 16. maja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je situacija u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje ruske snage vrše veliki napad od prošle sedmice, i dalje vrlo teška, ali da je "generalno pod kontrolom".

Zelenski je otputovao u tu regiju 16. maja, gdje se sastao sa vojnim čelnicima, uključujući vrhovnog ukrajinskog vojnog komandanta Oleksandra Sirskog i novoimenovanog šefa ukrajinske odbrane na frontu u Harkovu Mihaila Drapatija.

Predsjednik Ukrajine je sa vojnim čelnicima razgovarao o situaciji u Vovčansku i Lipcima u kojima se zadnjih nekoliko dana vode teške borbe.

"Od danas je situacija u regiji Harkiv generalno pod kontrolom, naši vojnici nanose značajne gubitke okupatoru. Ali situacija na tamošnjem frontu ostaje izuzetno teška - i mi jačamo naše jedinice", naveo je Zelenski na Telegramu.

Ruske snage od 10. maja gađaju dva mala grada Vovčansk i Lipci, koji su svega desetak kilometara udaljena od granice s Rusijom, što je dovelo do evakuacije do 9.000 civila.

Oba se grada se nalaze u blizini Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada sa predratnim stanovništvom od 1,4 miliona, koji je takođe važna privredna sila.

Vojni analitičari, međutim, ocjenjuju da ruske snage nemaju kapacitet da osvoje Harkiv, a američki Institut za proučavanje rata procjenjuje da su moskovske trupe napredovale najviše osam kilometara unutar Ukrajine. Harkiv se nalazi nekih 35 kilometara od granice.

Britanska obavještajna služba je u međuvremenu sugerisala da je ruski napad imao primarni cilj razvlačenje već iscrpljenih snaga Kijeva sa drugih frontova na istoku.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko optužio je 16. maja ruske snage za pritvaranje i ubijanje civila koji nisu uspjeli da se na vrijeme evakuišu iz Vovčanska.

"Ruske trupe koje su pokušavale da se učvrste u gradu nisu dopuštale stanovnicima da se evakuišu, kidnapovali su ljude i odvodili ih u podrume", napisao je Klimenko na Telegramu.

Rano 16. maja proglašena je uzbuna za glavni grad Ukrajine, Kijev i nekoliko drugih regija, uz upozorenje ukrajinskih vazdušnih snaga da postoji prijetnja od balističkih projektila ispaljenih iz Rusije.

Ruske snage redovno su napadale civile u ukrajinskim regijama, ubijajući brojne ljude, uključujući djecu, i uzrokujući veliku štetu civilnoj i energetskoj infrastrukturi.

Bonus video: