Četrnaestogodišnja djevojčica porijeklom iz Crne Gore uhapšena zbog planiranja terorističkog napada u Austriji

Pronađeni su i dokazi o aktivnostima na chat forumima na kojima je djevojčica "istomišljenicima" slala fotografije oružja koje posjeduje. Plan je bio da njen napad bude usmjeren proti "nevjernika"

32674 pregleda 60 reakcija 33 komentar(a)
Grac (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Grac (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Četrnaestogodišnja državljanka Crne Gore planirala je teroristički napad na Jakominiplacu u austrijskom gradu Gracu, piše Kleine Zeitung. Policija je nakon pretresa njene kuće pronašla nož i sjekiru i propagandni materijal Islamske države.

Četrnaestogodišnjakinja nije priznala krivicu i odbila je da daje izjave policiji. Tužilaštvo u Gracu naredilo je njeno hapšenje i pritvor u zatvoru Jakomini, pa joj je već određen istražni pritvor zbog opasnosti od izvršenja djela i skrivanja dokaza.

Istražitelji iz Državne agencije za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv ekstremizma (LSE) Štajerske došli su do djevojčice zahvaljujući dojavi jedne evropske bezbjednosne agencije. Policija je prilikom pretresa kuće djevojčice pronašla oružje i potpuno crnu odjeću koju je osumnjičena planirala navodno da koristi prilikom napada.

Istražitelji su pronašli i više uređaja za čuvanja podataka, a na njima propagandni materijal Islamske države, kao i brojne video zapise borbi i egzekucija. Pronađeni su i dokazi o aktivnostima na chat forumima na kojima je djevojčica "istomišljenicima" slala fotografije oružja koje posjeduje. Plan je bio da njen napad bude usmjeren proti "nevjernika", piše "Die Presse".

Ustavna zaštita u Austriji odlučno se bori protiv svih oblika ekstremizma, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) reagujući na hapšenje. "Zahvaljujem istražiteljima iz Državne agencije za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv ekstremizma u Štajerskoj. Njihovim angažmanom spriječen je jedan ekstremistički napad", poručio je on.

Bonus video: