SAD obećale Moldaviji 135 miliona za energetsku bezbjednost i odbranu od ruskih dezinformacija

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, što je Moldaviju snažno energetski pogodilo, SAD su pomogle Moldaviju sa 774 miliona dolara.

4356 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je danas Moldaviji 135 miliona dolara na ime pomoći za energetsku bezbjednost i za borbu protiv ruskih dezinformacija u ovoj prozapadno orijentisanoj zemlji, koja je nekada bila dio Sovjetskog Saveza, a sada se bori sa sve snažnijim nastojanjima Moskve da u njoj zadobije uticaj.

Blinken je svoju kratku posjetu istočnoj Evropi otpočeo u Kišinjevu, glavnom gradu Moldaviji, i tamo je na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa predsjednicom države Majom Sandu, najavio davanje finansijske pomoći.

Prema riječima šefa američke diplomatije, od najavljene sume će 85 miliona dolara biti namijenjeno jačanju energetske infrastrukture Moldavije, a 50 miliona za transformaciju energetske i poljoprivredne infrastrukture i za suzbijanje dezinformacija.

"To će, pak, unaprijediti sposobnost Moldavaca da se odupru ruskom miješanju, da održe slobodne i fer izbore, da nastave putem ka Evropskoj uniji i zapadnim integracijama, i da stvore sebi dodatne ekonomske mogućnosti", rekao je Blinken, koji će poslije Moldavije posjetiti Češku u kojoj će zasijedati ministri spoljnih poslova zemalja NATO.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, što je Moldaviju snažno energetski pogodilo, SAD su pomogle Moldaviju sa 774 miliona dolara.

Bonus video: