Berlin dozvoljava Ukrajini da koristi njemačko oružje za napade na ciljeve u Rusiji

Pojačani ruski napadi u Harkovu doveli su do promjene politike među zapadnim liderima. Veća i bolje opremljena ruska vojska koristi ukrajinski nedostatak oružja i municije nakon dužeg odlaganja američke vojne pomoći

4704 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters

Njemačka Vlada odobrila je Ukrajini da koristi oružje koje joj isporučuje za napade na ciljeve u Rusiji.

U saopštenju Vlade se navodi da je Rusija poslednjih nedelja pripremala, koordinisala i izvela napade na sjeveroistočni ukrajinski region Harkova, posebno iz oblasti koje se nalaze iznad granice sa Rusijom.

"Zajedno smo uvjereni da Ukrajina ima pravo da se brani od ovih napada. Za to može da koristi i oružje koje je isporučeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama, uključujući i ono koje smo mi već isporučili", navodi se u saopštenju.

Pojačani ruski napadi u Harkovu doveli su do promjene politike među zapadnim liderima. Veća i bolje opremljena ruska vojska koristi ukrajinski nedostatak oružja i municije nakon dužeg odlaganja američke vojne pomoći.

Neadekvatna vojna proizvodnja zapadne Evrope takođe je usporila ključne isporuke pomoći Ukrajini. Američki predsjednik Džozef Bajden dao je zeleno svijetlo Ukrajini da pod određenim uslovima gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, u oblasti Harkova.

Juče je Danska dozvolila Ukrajini da gađa Rusiju lovcima F-16 dok je prije dva dana na promjenu politike pozvao i Francuski predsjednik Emanuel Makron sledeći primjer Češkog premijera.

Bonus video: