U frontalnom sudaru vozova u Češkoj četvoro mrtvih: Sudar izazvao putnički voz koji je iz stanice izašao na crveno

Sedamnaest osoba je nakon nesreće primljeno na odjeljenje hitne pomoći pardubičke bolnice.

14068 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa mjesta nesreće, Foto: Jiri Sejkora/REUTERS
Detalj sa mjesta nesreće, Foto: Jiri Sejkora/REUTERS
Ažurirano: 06.06.2024. 14:58h

U sudaru teretnog i putničkog voza u češkim Pardubicama 5. juna kasno uveče poginule su četiri osobe, a više od 20 je povrijeđenih, prenose češki mediji zvanične podatke vlasti.

Mrtvi još nisu identifikovani. Kako javlja češka novinska agencija, mašinovođe oba voza su preživjele.

Čeoni sudar izazvao je putnički voz jer je iz stanice prošao na crveno svjetlo, utvrdila je inspekcija.

Sedamnaest osoba je nakon nesreće primljeno na odjeljenje hitne pomoći pardubičke bolnice. Njih petoro je sa srednje teškim povredama dok su dvije osobe lakše povrijeđene. U pardubičkoj bolnici je ukupno sedam povrijeđenih osoba, čiji životi nisu ugroženi, objavili su iz bolnice.

"Najteža povreda s kojom pacijent ovdje leži je povreda grudnog koša", objasnila je direktorica bolnice Katerina Lunerova za češku državnu televiziju.

Prema informacijama iz bolnice Pardubice, troje povrijeđenih prebačeno je u bolnicu Hrudim, gdje su i dalje na opservaciji.

Brzi voz iz Praga za slovačke Košice, sa oko 200 putnika, sudario se sa teretnim vozom u Pardubicama, oko 100 kilometara istočno od glavnog grada Češke.

Kako je saopšteno iz Uprave željeznica, vozovi su se sudarili na novoj stanici Pardubice Centrum, a sudar je prekinuo saobraćaj na koridoru prema Moravskoj, navodi se na sajtu Čeških željeznica.

Vatrogasci su postepeno uspjeli da otkriju identitet svih putnika, kojih je bilo više od 300 u vozu RegioJeta koji je krenuo za Slovačku, niko ne nedostaje, naveli su na društvenoj mreži X.

Detalj sa mjesta nesreće
Detalj sa mjesta nesrećefoto: Jiri Sejkora/REUTERS

Prema objavljenim fotografijama i video snimcima, vozovi su se direktno sudarili, a najmanje jedan vagon putničkog voza je iskočio iz šina i djelimično se prevrnuo.

Na mjesto nesreće odmah su stigli ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ministar saobraćaja Martin Kupka.

Rakušan je naveo da je brzi putnički voz pripadao privatnoj kompaniji RegioJet. On je dodao da niko od povrijeđenih nije životno ugrožen.

Ministar saobraćaja Martin Kupka rekao je da se glavna linija između Praga i istočnog dijela zemlje mora zatvoriti dok vlasti istražuju sudar.

"Ne možemo i nećemo spekulisati o uzroku nesreće", rekao je on.

Državna željeznička kompanija Češke željeznice saopštila je da će linija vjerovatno ostati zatvorena najmanje 24 sata "zbog razmjera nesreće".

Premijer Petr Fijala je izjavio da je sudar dva voza u Pardubicama velika nesreća.

"Svi mislimo na žrtve i povrijeđene. Izražavam iskreno saučešće svim ožalošćenima", naveo je premijer u objavi na X mreži.

Bonus video: