Evropska centralna banka smanjila kamate, prvi put od 2019.

"Uprkos napretku u posljednjim tromjesečjima, domaći pritisci na cijene i dalje su jaki zbog rasta plata, pa će inflacija vjerovatno ostati iznad cilja i tokom sljedeće godine"

4734 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je danas referentnu kamatnu stopu na 3.75 odsto, prvi put od 2019. godine, i pored majskog porasta inflacije na neočekivanih 2,6 odsto.

U saopštenju objavljenom na sajtu ECB-a navodi se procjena da će inflacija ostati previsoka do sljedeće godine.

Inflacija u 20 država koje koriste euro iznosila je 2,4 odsto u aprilu, saopštio je prije šest dana Eurostat, zvanična agencije Evropske unije za statisktiku. Ispitivanjem tržišta očekivalo se da inflacija u maju iznosi 2,5 odsto.

Prije smanjenja kamatne stope ona je iznosila rekordnih 4.0 odsto, a ovim potezom ECB se pridružio centralnim bankama Kanade, Švedske i Švajcarske u smanjenju kamatnih stopa nakon serije povećanja, najvećih u novijoj istoriji.

"Uprkos napretku u posljednjim tromjesečjima, domaći pritisci na cijene i dalje su jaki zbog rasta plata, pa će inflacija vjerovatno ostati iznad cilja i tokom sljedeće godine", saopštio je ECB.

Bonus video: