“Izdaja De Golovog nasljeđa”

Francuski konzervativci bijesni zbog odluke šefa stranke da se udruži sa ultradesnicom

11904 pregleda 1 komentar(a)
Politički zaokret sa širokim posljedicama: Erik Sjoti, Foto: Rojters
Politički zaokret sa širokim posljedicama: Erik Sjoti, Foto: Rojters

Lider konzervativnih Republikanaca u Francuskoj je juče pozvao na formiranje saveza između kandidata svoje stranke i krajnje desnog Nacionalnog okupljanja na vanrednim parlamentarnim izborima, u političkom zaokretu koji će imati široke posljedice.

“Govorimo iste stvari, zato prestanimo da izmišljamo nepostojeće protivljenje”, rekao je Erik Sjoti za televiziju TF1. “To je ono što ogromna većina naših birača želi. Kažu nam: ‘postignite dogovor’”.

Očekuje se da će Nacionalno okupljanje (RN), antiimigrantska i evroskeptična stranka Marin le Pen, postati najjača politička snaga nakon što je predsjednik Emanuel Makron neočekivano raspisao vanredne izbore za 30. jun i 7. jul, iako možda neće osvojiti apsolutnu većinu.

RN stoga traži saveznike kako bi osigurao kontrolu nad parlamentom i odmah je pozdravio Sjotijev komentar kao “hrabru odluku”. Ali to, s druge strane, znači da će se Republikanci (LR) vjerovatno urušiti.

Sjotijev zaokret takođe znači kraj višedecenijskog konsenzusa u političkom establišmentu Francuske da udružuju snage kako bi spriječili krajnju desnicu da dođe na vlast.

Republikanci, kao i njihove prethodne verzije - svi nasljednici partija Šarla de Gola i Žaka Širaka - bili su na vlasti tokom velikih djelova moderne političke istorije Francuske.

Međutim, kako piše Rojters, LR je samo sjenka onoga što je bio prije, sa znatno manje poslanika, i već je izgubio ključne članove koji su prešli u Makronovu centrističku partiju i krajnju desnicu.

Sjotijev zaokret takođe znači kraj višedecenijskog konsenzusa u političkom establišmentu Francuske da udružuju snage kako bi spriječili krajnju desnicu da dođe na vlast

Jedan parlamentarni izvor iz LR je iznio procjenu da bi samo oko 10 poslanika stranke, od 61, prihvatilo takav dogovor.

Druge tradicionalne stranke ljevice i desnice su takođe slabije otkad je Makron prvi put izabran za predsjednika 2017. godine sa programom koji nije ni ljevičarski ni desničarski i novom strankom koja je željela da preoblikuje politički pejzaž Francuske.

Sjotijeva objava je izazvala optužbe za izdaju od visokih funkcionera LR.

“Za mene (i mnoge poslanike LR) je nezamislivo da bi moglo biti i najmanjeg dogovora, najmanjeg saveza, čak i lokalnog ili ličnog, sa RN,” izjavio je za Rojters poslanik LR Filip Goslin i dodao da će poslanici LR formirati novu grupu.

Stranački veterani su rekli da je Sjoti izolovan, ali on kontroliše stranku i neće im biti lako da ispune rok do vikenda za predlaganje kandidata van stranačkih struktura.

U međuvremenu, usred niza brzih dešavanja, sestrična Marin le Pen, Marion Marešal, izjavila je da manja ultradesničarska stranka Erika Zemura, kojoj ona pripada, nije uspjela da postigne izborni dogovor sa RN.

Marin le Pen
Marin le Penfoto: Reuters

A podijeljene francuske ljevičarske stranke obećale su da će predložiti zajedničke kandidate, ali tek treba da postignu formalni dogovor, što dodatno povećava neizvjesnost u vezi sa ishodom glasanja 30. juna i 7. jula.

Makronov tabor nije oklijevao da osudi Sjotijeve komentare, za koje je ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rekao da podsjećaju na Minhenski sporazum iz 1938. godine, koje su Francuska i Britanija potpisale sa nacističkom Njemačkom.

“Udruživanjem sa Marin le Pen, on sramoti porodicu De Gol”, objavio je Dermanen na mreži Iks.

Rašida Dati, ministarka kulture i, kao Darmanen, bivša članica LR prije ulaska u Makronovu centrističku vladu, rekla je da je odluka “strašan udarac za moju političku porodicu, republikansku desnicu”.

Ministar pravde Erik Dupon Moreti optužio je Sjotija za “beščašće”.

“Ponuditi stranku generala De Gola Marin Le Pen na srebrnoj tacni ... sramota sada ima ime ... ekstremisti skidaju maske. Svi republikanci moraju biti na visini zadatka”, objavio je Dupon-Moreti na Iksu.

Na ulicama Pariza, neki birači su bili šokirani.

“Osjećam ogromnu bol i pri tome sam da zaplačem”, rekao je 55-godišnji advokat Frank Morel. “To vidim kao nezamislivu izdaju nasljeđa golizma”.

Sve francuske političke partije žure da pronađu saveznike - i pokušavaju da se ne raspadnu - otkako je Makron najavio vanredne izbore nakon lošeg učinka njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament u nedjelju.

Euro je pao kao i francuske akcije i obveznice nakon Makronove objave. Agencija za kreditni rejting Mudis upozorila je na rizik koji politička nestabilnost predstavlja za ionako izazovnu fiskalnu sliku Francuske.

Ponuditi stranku generala De Gola Marin Le Pen na srebrnoj tacni ... sramota sada ima ime ... ekstremisti skidaju maske

RN zagovara protekcionističku ekonomsku politiku “Francuska na prvom mjestu” i radikalno smanjenje imigracije. Ograničio bi socijalne naknade za djecu na francuske državljane i ukinuo boravak migrantima koji su bez posla duže od godinu.

Ta stranka je takođe predložila veću javnu potrošnju, uprkos već značajnom nivou francuskog duga, što prijeti da dodatno poveća troškove finansiranja u bankama.

Makron je za “Figaro” izjavio da očekuje pobjedu i da je raspisivanje izbora “bila ispravna odluka, u interesu zemlje” i da će to razjasniti stvari. On je odbacio mogućnost da podnese ostavku, bez obzira na rezultat izbora.

Stranka Marin le Pen osvojila bi 235 do 265 mjesta u parlamentu, što je ogroman skok sa sadašnjih 88, ali manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Iz istog istraživanja proizlazi da LR može osvojiti između 40 i 55 mjesta, tako da bi njih dvoje zajedno možda uspjeli da izbore apsolutnu većinu, ali bez garancije.

Bonus video: