Lideri EU nominovali Fon der Lajen za predsjednicu EK, Košta na čelu Evropskog savjeta, Kalas dobila spoljnu politiku

Desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni bila je uzdržana od glasanja o Fon der Lajen i glasala je protiv Košte i Kalas, prema tvrdnjama diplomatam, navodi Rojters. Mađarski premijer Viktor Orban, još jedan desničar, glasao je protiv Fon der Lajen i nije glasao za Kalas, saopštile su diplomate

5740 pregleda 2 komentar(a)
Kalas, Mišel i Fon der Lajen, Foto: Reuters
Kalas, Mišel i Fon der Lajen, Foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) složili su se da nominuju Ursulu fon der Lajen iz Njemačke za drugi petogodišnji mandat za predsjednicu Evropske komisije, moćnog izvršnog tijela EU, prenosi agencija Rojters.

Na samitu u Briselu, 27 nacionalnih lidera bloka takođe su izabrali bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za budućeg predsjedavajućeg sastancima Evropskog savjeta i izabrali estonsku premijerku Kaju Kalas za sljedećeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

Košta
Koštafoto: Reuters

Ovo predstavlja kontinuitet na vrhu bloka od oko 450 miliona ljudi, sa centrističkim pro-EU frakcijama koje su zadržale najviša mjesta uprkos porastu krajnje desnice na izborima za Evropski parlament ranije ovog mjeseca.

Trio je dobio široku podršku, ali desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni bila je uzdržana od glasanja o Fon der Lajen i glasala je protiv Košte i Kalas, prema tvrdnjama diplomatam, navodi Rojters.

Meloni je na društvenoj mreći Iks poručila da je odlučila da ne podrži listu rukovodstva "iz poštovanja prema građanima i indikacijama koje su stizale od tih građana tokom izbora".

Mađarski premijer Viktor Orban, još jedan desničar, glasao je protiv Fon der Lajen i nije glasao za Kalas, saopštile su diplomate.

Za nominaciju Fon der Lajen još uvijek treba odobrenje Evropskog parlamenta na tajnom glasanju - što se smatra škakljivijim od toga što su je podržali lideri EU.

"Radi se o ubjeđivanju – ako je moguće – široke većine za jaku Evropu", rekla je Fon der Lajen. "Za ovo ću raditi."

Paket lidera je uravnotežen politički i geografski. Fon der Lajen potiče sa desnog centra, Košta sa lijevog centra i Kalas iz evropske liberalne grupe.

"Ovo je ogromna odgovornost u ovom vremenu geopolitičkih tenzija. U Evropi je rat, ali postoji i rastuća nestabilnost na globalnom nivou", rekla je Kalas novinarima.

Košta je rekao da će u svojoj novoj ulozi biti "potpuno posvećen promovisanju jedinstva među 27 država članica".

Bonus video: