Rusija kaže da je uništila pet ukrajinskih borbenih aviona SU-27

Rusija gađa ukrajinske aerodrome baš u trenutku kada se Kijev priprema da primi prve američke avione F-16, koje je Moskva obećala da će uništiti

4096 pregleda 2 komentar(a)
SU-27 (Ilustracija), Foto: Shutterstock
SU-27 (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je raketama Iskander-M uništilo pet ukrajinskih borbenih aviona SU-27 i oštetilo još dva na aerodromu Mirhorod u ukrajinskoj regiji Poltavi.

Ministarstvo je objavilo snimak napada, na kojem se vide dim i vatra kako se dižu s aerodroma.

"Kao rezultat ruskog udara, pet aktivnih višenamjenskih borbenih aviona SU-27 je uništeno, a dva su oštećena", saopštilo je Ministarstvo, javlja Reuters.

Rusija gađa ukrajinske aerodrome baš u trenutku kada se Kijev priprema da primi prve američke avione F-16, koje je Moskva obećala da će uništiti.

Portparol ukrajinskih vazdušnih snaga rekao je da su udari predstavljali "određene poteškoće", ali da neće ugroziti isporuku F-16 ili njihovu upotrebu u borbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu veče da je njegovoj zemlji potrebno više sistema protivvazdušne odbrane od svojih saveznika.

"Postoje načini da se prevlada svakodnevni ruski teror od koga pate ukrajinski gradovi. Za to je potrebno uništiti ruske teroriste i lansere tamo gdje se nalaze, kao i povećati broj modernih sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajini", kazao je Zelenski.

Rusija je ove godine pojačala zračne udare u pokušaju iscrpljivanja ukrajinskih resursa, često ciljajući energetske objekte i drugu vitalnu infrastrukturu.

Ukrajinski slulžbenici tvrde da je polovina nacionalnog elektroenergetskog sistema oštećena ruskim udarima.

Bonus video: