Meloni osudila fašističke ispade partijskih kolega

"U našoj partiji nema mjesta ni rasizmu ni antisemitizmu, kao što nikada nije bilo mjesta ni za one koji sa nostalgijom gledaju na totalitarne režime iz prošlog vijeka", poručila je italijanska premijerka

2368 pregleda 2 komentar(a)
Meloni, Foto: Reuters
Meloni, Foto: Reuters

Italijanska premijerka Đorđa Meloni upozorila je svoje partijske kolege da svako ko veliča italijansku fašističku prošlost treba da bude izbačen iz partije Braća Italije (Fratelli d'Italia), čiji je ona vođa.

Meloni je to rekla nakon što su mediji prošle sedimice objavili snimak na kome nekoliko članova stranačkog podmlatka podiže desnu ruku u fašistički pozdrav uzvikujući "Zig hajl" (Sieg Heil), prenosi Rojters.

U jučerašnjem pismu partijskom rukovodstvu, Meloni je navela da je ljuta i tužna što je ovakav potez narušio ugled stranke.

"U našoj partiji nema mjesta ni rasizmu ni antisemitizmu, kao što nikada nije bilo mjesta ni za one koji sa nostalgijom gledaju na totalitarne režime iz prošlog vijeka. Naš zadatak je isuviše bitan, da bismo dopustili da ga unište oni koji ne razumiju veličinu tog zadatka", navela je.

Partija Braća Italije vodi porijeklo od neofašističke grupacije koja se pojavila nakon Drugog svjetskog rata, međutim Meloni se trudi da se distancira od ultra-desničara i govori da je njena partija klasično konzervativna.

Italijanska opozicija je, nakon što je snimak objavio internet portal Fanpage, saopštila da je vladajuća stranka utočište za ekstremne desničare i da su napori premijerke da se predstavi kao umerena političarka i u Italiji i u svijetu lažni.

Premijerka, koja je prošle sedmice osudila metode lista Fanpage, izjavila da njena partija mora biti transparentna i konzistentna.

"Bilo ko, ko vjeruje da javna slika članova naše stranke ne odgovara onome kakvi su oni privatno, jednostavno ne razumije šta smo mi, pa samim tim nije ni dobrodošao", rekla je.

Fanpage je objavio klip, na kome članovi stranačkog podmlatka uzvikuju "duče", što je referenca na italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija. Takođe su objavili i prepisku nekih članova u kojoj je bila poruka "Jevreji su rasa i ja ih prezirem".

Poslije objavljivanja ovih klipova, dva člana omladine stranke dala su ostavke.

Bonus video: