Rusi zauzeli kvart u ključnom ukrajinskom gradu Časov Jaru

Ruske trupe su "oslobodile kvart Novi" u Časov Jaru, u oblasti Donjeck, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

5199 pregleda 6 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u Časov Jaru, Foto: REUTERS
Ukrajinski vojnik u Časov Jaru, Foto: REUTERS

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je vojska zauzela prvi kvart u Časov Jaru, strateškom gradu na istoku Ukrajine koji Moskva nastoji da zauzme da bi olakšala svoj prodor na toj teritoriji.

Ruske trupe su "oslobodile kvart Novi" u Časov Jaru, u oblasti Donjeck, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nije jasno rečeno da li su ruski vojnici uspjeli da pređu kanal koji dijeli dio tog kvarta na periferiji od ostatka grada.

Časov Jar se nalazi na uzvišenju i predstavlja "vrata" ka velikim rudarskim gradovima Donbasa, prije svega Kramatorska, važnog mjesta koje je i dalje pod ukrajinskom kontrolom u toj oblasti.

Ukrajina je posljednjih nedjelja priznala da je situacija teška za njene trupe i poslala je pojačanja u to mjesto.

Na Telegramu je ukrajinski sajt za analizu ratišta (DeepState), blizak ukrajinskoj vojsci, tvrdio da je taj kvart Časov Jara potpuno sravnjen sa zemljom i da bi uporna nastojanja da se zadrži samo dovela do nepotrebnih gubitaka.

"Povlačenje iz tog kvarta je prema tome logična, mada teška odluka", piše na sajtu.

Časov Jar je na desetak kilometara od Bahmuta, koji je ruska vojska zauzela u maju 2023. godine poslije posebno teške i razorne borbe.

Od jeseni 2023. godine Rusija je preuzela inicijativu na frontu, od Ukrajine koja ima manjak vojnika i municije. Ruske snage mjesecima zauzimaju dio po dio terena, mada ne uspjevaju da probiju ukrajinske linije i ostvare pobjedu, piše Frans pres.

Bonus video: