Vrućine u Rusiji: U Moskvi oboren rekord iz 1917. godine

Rekordi su obarani od ruske pacifičke obale i divljine Sibira do evropskih djelova Rusije, saopštio je meteorološki centar FOBOS

7394 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Moskve, Foto: Reuters
Detalj iz Moskve, Foto: Reuters

Rusi su se u četvrtak suočili s nekim od najviših temperatura zabilježenih u više od jednog vijeka, pošto je Moskva oborila rekord iz 1917. godine, a gradovi u najvećoj zemlji Evrope "kuvali" su se na temperaturama znatno iznad 35 stepeni Celzijusa.

U Moskvi, gdje temperature mogu da padnu i do minus 40 stepeni Celzijusa tokom legendarne ruske zime, živa je 3. jula porasla na 32,7 stepeni Celzijusa, oborivši rekord iz 1917. za taj dan za pola stepena, saopštio je meteorološki centar FOBOS.

Moskva
foto: Reuters

Rekordi su obarani od ruske pacifičke obale i divljine Sibira do evropskih djelova Rusije, saopštio je FOBOS.

Vruće vrijeme izazvalo je veliku potražnju za klima-uređajima i ventilatorima, dok su Moskovljani gutali rekordne količine sladoleda i hladnih napitaka. Voda je dijeljena putnicima u metrou i vozovima.

Moskva
foto: Reuters

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin pozvao je stanovnike moskovske metropole, koja ima više od 20 miliona stanovnika, da preduzmu mjere predostrožnosti i izbjegavaju da izlaze napolje u najtoplije doba dana.

"Tokom dana temperatura vazduha će premašiti klimatsku normu i ponovo porasti iznad 30 stepeni", rekao je Sobjanin.

Sobjanin je rekao da se za petak predviđaju grmljavine i da postoji mogućnost grada.

Bonus video: