Sunak priznao pobjedu laburista: Britanski narod izdao "otrežnujuću presudu"

Sunak je rekao da preuzima odgovornost za izborni gubitak svoje stranke i da je pozvao lidera laburista Kira Starmera i čestitao mu na pobjedi

14092 pregleda 15 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Odlazeći britanski premijer Riši Sunak izjavio je rano jutros da je britanski narod izdao "otrežnujuću presudu" i priznao da je Laburistička stranka pobijedila na opštim izborima i da može da formira vladu i zamijeni Konzervativce na čelu te zemlje, prvi put poslije 14 godina.

Laburistička stranka ubjedljivo je pobijedila na juče održanim parlamentarnim izborima, potvrđuju i nepotpuni zvanični podaci projekcije izlaznih anketa, a njihov lider Kir Starmer će biti novi britanski premijer.

Ovim rezultatom završava se skoro deceniju i po vladavine Konzervativne stranke, tokom kojih je pet premijera vodilo zemlju.

Sunak je rekao da preuzima odgovornost za izborni gubitak svoje stranke i da je pozvao lidera laburista Kira Starmera i čestitao mu na pobjedi.

Na izborima juče Britanci su birali 650 poslanika koji će biti u Parlamentu narednih pet godina.

Kako javlja Bi-Bi-Si (BBC) sa velikim brojem prebrojanih mesta, laburisti predvođeni Kirom Starmerom osvojili su najmanje 392 mjesta, što je dovoljno da imaju većinu u Parlamentu.

Izlazne ankete objavljene sinoć ukazale su da poslije više od decenije na vlasti Sunakovi konzervativci na putu da izgube svoja mjesta u donjem domu britanskog parlamenta i svedu se na 131. To bi bio najgori rezultat Torijevaca u dva vijeka partije.

Laburistički lider Kir Starmer koji će da bude prvi premijer iz te stranke u 14 godina rekao je da će njegova vlada "postaviti zemlju na prvo mesto, partiju na drugo".

On je rekao da sa mandatom dolazi velika odgovornost i da će njegova vlada biti usmerena na "nacionalnu obnovu".

Starmer će otići kralju Čarlsu Trećem, kako se očekuje, kasnije danas da od njega dobije odobrenje da formira novu vladu.

Bonus video: