Orban: Nijesam u poziciji da u ime EU učestvujem u pregovorima između Ukrajine i Rusije

Premijer Mađarske nije potvrdio medijske navode da putuje u Moskvu

3401 pregleda 1 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da nije u poziciji da u ime Evropske unije (EU) učestvuje u pregovorima između Ukrajine i Rusije nakon što su mediji prenijeli da će otputovati u Moskvu kako bi razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Orban je izjavio da mu činjenica da Mađarska trenutno predsjedava Savjetom EU ne daje mandat da pregovara u njeno ime ali nije potvrdio medijske navode da putuje u Moskvu, prenosi Rojters.

"Sve što mogu da uradim je da odem na mjesta gdje postoji rat ili opasnost od rata koja prijeti Evropskoj uniji i Mađarskoj, ili ima negativne posljedice na njih, i postavim pitanja", dodao je on.

Nakon jučerašnjih medijskih najava o posjeti Orbana, Šarl Mišel, predsjednik Savjeta EU, rekao je, na društvenim mrežama, da država koja dobije rotaciono predsjedavajuće tim tijelom "nema mandat da se bavi Rusijom u ime EU".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da će se posjeta Orbana Moskvi odvijati isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Mađarska je 1. jula naslijedila od Belgije rotaciono predsjedavanje Savjetom EU.

Orban nije ni potvrdio ni demantovao medijske izvještaje koji navode da bi on danas trebalo da otputuje u Moskvu kako bi razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"To ne podrazumijeva nikakvo spoljno predstavljanje EU za koje je odgovoran predsjednik Evropskog savjeta na nivou šefa države ili vlade i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku na ministarskom nivou. Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Borelj navodi da se stav EU "o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine" ogleda u mnogim zaključcima Evropskog savjeta i da to isključije zvanične kontakte EU sa Putinom.

"Mađarski premijer tako ne predstavlja EU ni u kom obliku. Pored toga, vrijedi podsjetiti da je predsjednik Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je raspisan nalog za hapšenje zbog njegove uloge u vezi sa prinudnom deportacijom djece iz Ukrajine u Rusiju", navodi se u saopštenju EEAS.

Bonus video: