Orban u Moskvi na sastanku s Putinom: "Mirovna misija se nastavlja..."

Posjeta Orbana Rusiji dolazi nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i samo pet dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU)

10739 pregleda 6 komentar(a)
Orban i Putin, Foto: CBP/REUTERS
Orban i Putin, Foto: CBP/REUTERS
Ažurirano: 05.07.2024. 13:52h

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Moskvu na sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, u okviru "mirovne misije", saopštio je potparol premijera Bertalan Havaši.

„Putovanje Orbana u Moskvu je mirovna misija“, rekao je Havaši za mađarsku novinsku agenciju MTI, prenosi AP.

Viktor Orban, Vladimir Putin
foto: Reuters

I Orban je svoju posjetu Moskvi nazvao "mirovnom misijom".

"Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva", napisao je Orban na platformi Iks.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova očekuje se da će Putin i Orban razgovarati o sukobu u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Viktor Orban, Vladimir Putin
foto: Reuters

Posjeta Orbana Rusiji dolazi nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i samo pet dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje Evropskom unijom (EU).

Orban je ranije danas izjavio da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja rotirajućeg presjedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Povodom medijskih navoda o posjeti, predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime Unije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj istakao je da Orban nije dobio nikakav mandat od Evropskog savjeta da posjeti Moskvu.

Borelj je rekao da bi s boravak Orbana u ruskoj prijestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Borelj je, kako je saopštila pres služba Evropske unije, naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku.

Premijerka Estonije i kandidatkinja za buduću šeficu EU diplomatije Kaja Kallas također je rekla da Orban u Moskvi ne predstavlja EU

"On iskorištava mjesto predsjedavajućeg EU kako bi izazvao zbunjenost. EU je ujedinjena, jasno stoji iza Ukrajine i protiv ruske agresije", napisala je Kalas na platformi Iks

Od početka invazije u februaru 2022. Orban je bio među rijetkim EU i NATO liderima koji je nevoljno pristajao na slanje oružja i vojne pomoći Ukrajini.

Nacionalistički mađarski lider, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe je osudio potez Brisela da otvori formalne pregovore o članstvu s Ukrajinom, premda je bio uzdržan i nije iskoristio mogućnost da uloži veto na tu odluku.

Početkom godine liderima EU su bile potrebne sedmice da ubijede mađarskog premijera da ne stavi veto na 50 milijardi eura nove pomoći Ukrajini.

Iako dijeli granicu sa Ukrajinom, Mađarska je primila znatno manje izbjeglica od većine članica EU.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji.

Putin je prošlog mjeseca rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev ispuni određene uslove. Oni uključuju odustajanje od NATO ambicija i ustupanje četiri teritorije koje je Rusija djelimično anektirala, kao i Krim. Ukrajina je odbacila ove uslove i nazvala ih apsurdnim.

.

Bonus video: