Predsjednica Gruzije zatražila od Ustavnog suda da ukine kontroverzni "zakon o stranom uticaju"

Ovaj zakon, tvrde njegovi kritičari, inspirisan je ruskim zakonom o "stranim agentima", koji se koristi za gušenje svakog neslaganja sa vlastima, i kompromituje evropske aspiracije Gruzije

7090 pregleda 6 komentar(a)
Zurabišvili, Foto: Reuters
Zurabišvili, Foto: Reuters

Predsejdnica Gruzije Salome Zurabišvili je danas zatražila od najvišeg suda ove kavkaske zemlje koja se graniči sa Rusijom, da ukine kontroverzni "zakon o stranom uticaju", usvojen u maju ove godine, uprkos talasima protesta i njenom odbijanju da ga potpiše.

Zurabišvili, proevropski orijentisana političarka koja je u sukobu sa vladom svoje zemlje, podnijela je žalbu gruzijskom Ustavnom sudu zahtijevajući da zakon buude "trajno ukinut" jer krši odredbu Ustava po kojoj vlasti moraju "preduzeti sve mjere" da "obezbijede integraciju Gruzije u EU i NATO", rekao je njen portparol.

Prethodno, krajem maja, gruzijski parlament je zaobišao njen predsjednički veto i definitivno usvojio zakon, protiv kojeg su veliki protesti trajali mjesecima.

Ovaj zakon, tvrde njegovi kritičari, inspirisan je ruskim zakonom o "stranim agentima", koji se koristi za gušenje svakog neslaganja sa vlastima, i kompromituje evropske aspiracije Gruzije.

Zakon nameće teška administrativna ograničenja nevladinim organizacijama i medijima koji imaju više 20 odsto finansiranja iz inostranstva.

Vladajuća partija Gruzijski san tvrdi da se zakonom samo obezbjeđuje veća transparentnost finansiranja.

Poslije njegovog usvajanja, uprkos svim protestima i upozorenjima, Brisel je krajem juna saopštio da je proces pridruživanja Gruzije EU faktički zaustavljen, a SAD su naložile da se preispitaju odnosi sa Tbilisijem.

Iako tvrdi da mu je cilj i dalje pridruživanje EU, Gruzijski san je od izbijanja rata u Ukrajni počeo da donosi sve više odluka koje zemlju približavaju Rusiji.

Krajem juna, vladajuća većina je tako u prvom čitanju usvojila predlog zakona o zabrani "LGBT propagande", veoma sličnog onom koji koristi Rusija za suzbijanje seksualnih manjina.

Ova bivša sovjetska republika, koja je sa Rusijom 2008. godine bila u ratu, trebalo bi da u oktobru održi parlamentarne izbore koji se smatraju ključnim testom za njenu demokratiju.

Bonus video: