EU: Pomoć Ukrajini mora ostati prioritet tokom mađarskog predsjedavanja

Posljednjih dana rastu tenzije između evropskih institucija i Mađarske koja je 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanja Savjetom EU

5636 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oko 20 zemalja članica Evropske unije (EU) upozorilo je danas Budimpeštu da podrška Ukrajini mora ostati prioritet za evropski blok, a neke od zemalja su izrazile "bijes i razočarenje" zbog putovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu.

Posljednjih dana rastu tenzije između evropskih institucija i Mađarske koja je 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanja Savjetom EU.

Tenzije su i danas opipljive u Briselu, tokom sastanka ministara finansija, izvještavaju agencije.

"Činjenica da je Orban otišao kod (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u Moskvu je uvreda ne samo za Ukrajinu, već i za svih ostalih 26 država članica (EU)", rekla je švedska ministarka finansija Elizabet Svanteson i dodala da je zbog toga "bijesna i veoma tužna".

"Mađarsko predsjedavanje je počelo sa diplomatskim usamljenim jahačem kojeg smo dočekali sa velikim razočarenjem", rekao je njemački ministar finansija Kristijan Lindner.

U Ukrajini se brane mir i sloboda cijele Evrope, Mađarska treba da zna ko su njeni pravi prijatelji, dodao je on.

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga predstavio je danas sedam prioriteta svoje zemlje za EU, uključujući konkurentnost, demografiju, jačanje odbrambenih kapaciteta i akciju protiv ilegalne imigracije.

Varga nije pomenuo Ukrajinu, zbog čega je žaljenje izrazilo dvadesetak zemalja članica, uključujući Francusku, Španiju, Italiju, Poljsku, Grčku i baltičke zemlje.

"Jači smo kada smo jedinstveni posebno u podršci Ukrajini i ova tema mora ostati na vrhu našeg dnevnog reda", upozorio je holandski ministar Elko Hajnen.

Varga je odgovorio da je Mađarska spremna za redovnu razmjenu mišljenja o ekonomskim i finansijskim posljedicama rata u Ukrajini.

Bonus video: