Ukrajina i Rusija razmijenile zarobljenike

Riječ je o trećoj razmjeni zarobljenika Ukrajine i Rusije u posljednjih sedam nedjelja. Prethodna je bila organizovana u junu i tada je razmijenjeno po 90 zarobljenika

4282 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija i Ukrajina razmijenile su po ukupno 95 ratnih zarobljenika u procesu kom su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i rusko Ministarstvo odbrane.

Zelenski je precizirao da su oslobođeni vojnici pripadnici ukrajinskih redovnih trupa, Nacionalne garde i granične službe i zahvalio UAE-u na posredovanju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je posredstvom Telegrama da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu na ljekarske preglede i rehabilitaciju.

Riječ je o trećoj razmjeni zarobljenika Ukrajine i Rusije u posljednjih sedam nedjelja. Prethodna je bila organizovana u junu i tada je razmijenjeno po 90 zarobljenika.

Ukrajinski zarobljenici
foto: Reuters

Ruskoj agresiji na Ukrajinu, pokrenutoj krajem februara 2022, ne nazire se kraj.

Kao jedan od uslova za mirovne pregovore Ukrajina traži hitan prekid sukoba i povlačenje ruskih trupa sa okupirane teritorije.

Rusija, sa druge strane, traži prekid aspiracija za članstvo u NATO-u i povlačenje ukrajinskih trupa iz anektiranih ukrajinskih regiona, što ukrajinske vlasti i zapadni saveznici odbacuju.

Bonus video: