"Braća Italije" glasala protiv ponovnog imenovanja Ursule fon der Lajen, Meloni planira nastavak saradnje sa EU

Evropski parlament je danas ponovo izabrao Ursulu fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije i to je njen drugi petogodišnji mandat. Međutim, ona nije dobila podršku Italije, treće najveće privrede u zoni eura

6035 pregleda 2 komentar(a)
Meloni, Foto: Reuters
Meloni, Foto: Reuters

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da će nastaviti da sarađuje sa Briselom uprkos njenom odbijanju da podrži drugi mandat predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Glasanje stranke Braća Italije (Fratelli d'Italia) protiv ponovnog imenovanja Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije u Evropskom parlamentu "očigledno neće ugroziti saradnju" koja je već u toku između italijanske vlade i Evropske komisije, rekla je Đorđa Meloni.

Evropski parlament je danas ponovo izabrao Ursulu fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije i to je njen drugi petogodišnji mandat. Međutim, ona nije dobila podršku Italije, treće najveće privrede u zoni eura.

Đorđa Meloni, koja je posljednjih mjeseci sarađivala sa Ursulom fon der Lajen o važnim pitanjima, kao što je imigracija, odbila je da ranije kaže kako će glasati njena stranka Braća Italije, koju neki smatraju postfašističkom.

Šef poslaničke grupe stranke Braća Italije Karlo Fidanca rekao je novinarima da su poslanici glasali protiv. On je pozdravio "odnos saradnje" između EU i Italije, koja je glavni korisnik sredstava iz evropskog plana oporavka sa gotovo 200 milijardi eura.

Ali, približavanje Ursule fon der Lajen Zelenima, koji su podržali njen ponovni izbor, "učinilo je našu podršku nemogućom", rekao je Fidanca.

Prema njegovim riječima, program Ursule fon der Lajen "ne odražava snažnu poruku za promjenom iskazanu na izborima 9. juna" sa probojem desničarskih stranaka.

Bonus video: