Dvoje mrtvih nakon što su ruski dronovi i projektili pogodili ukrajinska energetska postrojenja

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana oborila 13 od 17 ruskih dronova u pet regiona

2705 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je nastavila napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, a dronovi i projektili gađaju objekte širom zemlje rano 20. jula.

Guverner regije Harkov Oleh Sinjehubov rekao je da su projektili Iskander ubili dvije osobe, a ranili tri u istočnom regionu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana oborila 13 od 17 ruskih dronova u pet regiona.

Međutim, zvaničnici u regijama Sumi i Černigov izvijestili su da su dronovi samoubice Šahed napali i oštetili energetske objekte na sjevernim teritorijama.

Ukrenerho je izvijestio da je pogođen i energetski objekat u centralnoj Poltavskoj oblasti.

Nacionalna energetska kompanija saopštila je da je zbog napada privremeno isključena struja industrijama i domaćinstvima u Poltavi i Černigovu.

Ranije je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo da je ruska vojska napala Ukrajinu sa tri balističke rakete Iskander-M, jednom krstarećom raketom Iskander-K, te 16 jurišnih bespilotnih letjelica tipa Šahed.

Prema podacima Oružanih snaga, napadnute su oblasti Harkov, Poltavska oblast, Sumska oblast, Černigovska oblast i Kijevska oblast.

Ove godine ruske trupe su više puta napale objekte energetske infrastrukture u Ukrajini. Konkretno, tokom noći i jutra 8. maja, prema podacima Ministarstva energetike, ruske snage su napale objekte za proizvodnju i prenos električne energije u šest regiona - Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporoškoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Vinjičkoj oblasti.

Nakon toga, zbog nestašice električne energije, kompanija Ukrenergo uvela je ograničenja u isporuci energenata za industriju i poslovanje, ali i upozorila da nije isključeno gašenje kućnih potrošača.

Bonus video: