Zelenski rekao da je još jedan njemački raketni sistem "Patriot" stigao u Ukrajinu

"Moći ćemo učiniti više na nebu. Naravno, ima još puno toga za učiniti, a zaštita ni u kojem slučaju nije zagarantovana, ali ipak je to dobitak za Ukrajinu", kazao je Zelenski

12078 pregleda 5 komentar(a)
Zelensk, Foto: Reuters
Zelensk, Foto: Reuters

Ukrajina je ojačala svoju protivvazdušni odbranu od ruskih napada još jednim njemačkim raketnim sistemom Patriot.

"Njemački Patriot je stigao", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedjelju, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Njemačka je time Ukrajini isporučila tri sistema protivvazdušne odbrane Patriot, a prema Zelenskom, on je spreman za raspoređivanje.

"Moći ćemo učiniti više na nebu. Naravno, ima još puno toga za učiniti, a zaštita ni u kojem slučaju nije zagarantovana, ali ipak je to dobitak za Ukrajinu", dodao je Zelenski.

Zelenski je posljednjih sedmica više puta naglasio da su Ukrajini potrebni dodatni sistemi protivvazdušne odbrane kako bi postigla sveobuhvatnu zaštitu svog prostora.

Brojke koje je naveo za potrebne sisteme Patriot kreću se između šest i 25. Nejasno je koliko je tačno sistema do sada isporučeno i jesu li svi operativni.

Novoproizvedeni Patriot košta više od milijardu dolara, s 400 miliona dolara za sistem i 690 miliona dolara za projektile u bateriji, podaci su Centra za strateške i međunarodne studije.

Kompanija Rajteon je izgradila više od 240 Patriot sistema i trenutno ih koristi 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države. Sistem je bio u velikoj potražnji na Bliskom istoku zbog prijetnje koju je Iran predstavljao regiji.

Bonus video: