Ruski brod osumnjičen za ulazak u finske vode

Navodni prekršaj, koji finska granična straža trenutno istražuje, dogodio se u istočnom dijelu Finskog zaliva u petak poslijepodne, stoji u kratkom vladinom saopštenju

7920 pregleda 1 komentar(a)
Ruski vojni brodovi (Ilustracija), Foto: Reuters
Ruski vojni brodovi (Ilustracija), Foto: Reuters

Ruski brod osumnjičen je za teritorijalnu povredu morskog područja Finske u Finskom zalivu, rukavcu Baltičkog mora, saopštilo je 26. jula finsko ministarstvo obrane, prenio je AP.

Navodni prekršaj, koji finska granična straža trenutno istražuje, dogodio se u istočnom dijelu Finskog zaliva u petak poslijepodne, stoji u kratkom vladinom saopštenju.

Ministarstvo nije otkrilo dalje detalje incidenta, ali finske novine Helsingin Sanomat rekle su, pozivajući se na informacije graničnih zvaničnika, da je osumnjičeni brod hidrografski istraživački brod ruske mornarice, Mihail Kazanski.

Ruski brod, korišten između ostalog za podvodnu topografiju i popravke, ušao je u finske teritorijalne vode južno od grada Hamine bez odobrenja u petak nešto poslije podneva, a prekršaj je trajao oko sedam minuta, pišu novine.

Prethodno potvrđeno kršenje teritorije u nordijskoj zemlji dogodilo se 10. juna, kada su četiri ruska aviona ušla u vazdušni prostor Finske kod južnih gradova Lovise i Porvoa, saopštilo je ministarstvo obrane.

Finska, članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) od aprila 2023. godine, dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom i vanjska je granica Evropske unije na sjeveru.

Bonus video: