Zelenski: I Rusija treba da osjeti posljedice rata

Zamjenik guvernera Kurske oblasti Andrej Belostocki izjavio je danas da se ruske snage bore da spriječe napredovanje Ukrajinaca u tom regionu gdje su ukrajinske snage izvršile značajan upad ove nedjelje

7770 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Volodimir Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je danas da Rusija koja se tri posljednja dana suočava sa oružanim upadom Ukrajinaca na svoju pograničnu oblast Kursk, treba da "osjeti posljedice rata" koji je sama pokrenula.

"Rusija je donijela rat u našu zemlju i treba da osjeti njegove posljedice" rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju, ne pominjući eksplicitno upad ukrajinskih trupa u Rusiju.

Zamjenik guvernera Kurske oblasti Andrej Belostocki izjavio je danas da se ruske snage bore da spriječe napredovanje Ukrajinaca u tom regionu gdje su ukrajinske snage izvršile značajan upad ove nedjelje.

"Neprijatelj nije napredovao ni metar, naprotiv, povlači se. Neprijateljska tehnika i borbene snage se aktivno uništavaju. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti neprijatelj biti zaustavljen", rekao je Belostocki, prenijela je državna novinska agencija RIA-Novosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je opisao upad kao "veliku provokaciju".

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali obim operacije. Ako bude potvrđen, ovo bi bio možda najveći ukrajinski napad otkako je Rusija pokrenula rat u februaru 2022. godine.

Granica Kurskog regiona sa Ukrajinom duga je 245 kilometara, što omogućava diverzantskim grupama da pokrenu brze upade i zauzmu dio terena prije nego što Rusija brzo rasporedi svoja pojačanja.

Bonus video: