Rojters: Rusija šalje pojačanja u Kursk, video pokazuje ukrajinsko prisustvo, navodno kontrolišu Gaspromovo postrojenje

Ukrajinske snage probile su u utorak granicu u napadu koji je iznenadio rusku vojsku nakon višemjesečnog postepenog napredovanja moskovskih snaga u istočnoj Ukrajini

7060 pregleda 6 komentar(a)
Posljedice ukrajinskog napredovanja: Detalj iz grada Sudža u kurskom regionu, Foto: Reuters
Posljedice ukrajinskog napredovanja: Detalj iz grada Sudža u kurskom regionu, Foto: Reuters

Rusija je premjestila dodatne tenkove, artiljeriju i raketne sisteme u svoju južnu oblast Kursk i uvela antiterorističke mjere u pograničnim oblastima dok se bori protiv upada ukrajinske vojske, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage su u međuvremenu objavile video-snimak u kojem se navodno vidi da kontrolišu grad u blizini granice, što je prvi slikovit dokaz njihovog prekograničnog napredovanja.

Kao novi dokaz o šteti nanijetoj ukrajinskoj kontraofanzivi, drugi video-snimak objavljen na društvenim mrežama i koji je provjeravao Rojters prikazuje konvoj od oko 15 izgorjelih ruskih vojnih kamiona raspoređenih duž autoputa u regionu Kursk, a neki su sadržavali leševe.

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov rekao je da su ostaci dronova pali na trafostanicu u blizini Kurčatova, gdje se nalazi jedna od najvećih ruskih nuklearnih elektrana sa četiri reaktora. Struja u tom području je bila prekinuta na neko vrijeme.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) pozvao je obje strane da pokažu uzdržanost s obzirom na blizinu sukoba reaktoru, 60 kilometara od granice.

Ruske diplomate u Beču rekle su IAEA da su pronađeni fragmenti, vjerovatno od oborenih projektila, iako nema dokaza o napadu na reaktor.

Ukrajinske snage probile su u utorak granicu u napadu koji je iznenadio rusku vojsku nakon višemjesečnog postepenog napredovanja moskovskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Političari i vojska pominju ukrajinsku "invaziju", skoro dvije i po godine nakon što je Rusija pokrenula sopstvenu invaziju punog razmjera na svog susjeda.

Ruske novinske agencije javile su rano u subotu da je Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma uveo antiterorističke mjere u Kurskoj oblasti i obližnjim regionima Brjanska i Belgoroda.

U saopštenju se navodi da je odluka koju je donio Aleksandar Bortnikov, šef obavještajne službe FSB, bila odgovor na ukrajinski "pokušaj bez presedana da destabilizuje situaciju u nizu regiona“.

Novinska agencija RIA je saopštila da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja u transportu, pojačanu bezbjednost oko osjetljivih lokacija i prisluškivanje.

Dva dana nakon što je načelnik vojnog štaba Valerij Gerasimov izvijestio predsjednika Vladimira Putina da je napredovanje zaustavljeno, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njegove snage „nastavljaju da odbijaju pokušaj invazije Oružanih snaga Ukrajine“.

Novinska agencija Interfaks prenijela je izjavu ministarstva da Rusija šalje kolone pojačanja sa višecijevnim raketnim sistemima Grad, artiljerijom i tenkovima.

Ukrajinci u ruskom postrojenju za gas

Ukrajinski video navodno prikazuje ukrajinske snage koje kontrolišu postrojenje za mjerenje gasa kojim upravlja ruski koncern Gasprom u gradu Sudža.

"Grad kontrolišu Oružane snage Ukrajine, grad je miran, sve zgrade su netaknute", rekao je vojnik na snimku i dodao da je "strateški objekat Gasproma" pod kontrolom ukrajinskog bataljona.

Rojters nije mogao da provjeri ovaj video, a Generalštab ukrajinske vojske nije komentarisao. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je strogo ćutao o operaciji, iako je u četvrtak dao neke jasne nagovještaje, ne pominjući Kursk.

On je pohvalio sposobnost svoje vojske da „iznenadi”. I u svom noćnom video obraćanju zahvalio se jedinicama vojske koje su zarobile ruske vojnike, da bi ih iskoristili u kasnijim pregovorima.

„Ovo je izuzetno važno i bilo je posebno efikasno u protekla tri dana“, rekao je on.

Ben Bari, analitičar kopnenog ratovanja na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da, iako su njeni širi strateški ciljevi ostali nejasni, Ukrajina je razotkrila ruske nedostatke i poništila konvencionalno mišljenje o ratu da nijedna strana ne može napredovati bez velikih gubitaka.

„Oni su očigledno postigli određeni stepen iznenađenja koji sugeriše da je sposobnost Rusije da vrši obavještajne podatke, nadzor i izviđanje neadekvatna“, rekao je on u telefonskom intervjuu.

Ukrajinski Telegram kanal koji je objavio snimak uništenih ruskih kamiona rekao je da ih je pogodio raketni sistem HIMARS koji je isporučio SAD. Ruski blogeri su takođe "krivili" udar HIMARS-a.

Rojters nije mogao da ustanovi kako su vozila uništena.

Sjedinjene Države su najavile novi paket pomoći Ukrajini od 125 miliona dolara, uključujući rakete Stinger, artiljerijsku municiju i protivoklopne sisteme.

Zelenski je rekao da je paket "od vitalnog značaja za naše snage da se suprotstave ruskim napadima".

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je sopstveni snimak na kojem se vidi kako dron uništava ukrajinski tenk i haubicu u blizini Sudže. Rojters je uspio da potvrdi lokaciju.

Napredovanje u rusku teritoriju

Ministarstvo je saopštilo da su ruske trupe, vazdušni udari i artiljerija u prethodna 24 sata „suzbijale pokušaje napada neprijateljskih jedinica duboko na rusku teritoriju u pravcu Kurska“.

U njemu se navodi da je Ukrajina ukupno izgubila do 945 vojnika i 102 oklopna vozila, dok se ne pominju ruski gubici. Rojters nije mogao da provjeri račune gubitaka na bojnom polju.

Gerasimov je u srijedu rekao da je ukrajinski napad izveo do 1.000 vojnika.

Institut za proučavanje rata je u noćnom izvještaju naveo da geolocirani snimci i ruski računi ukazuju na to da su ukrajinske snage "nastavile brzo napredovanje".

Postojali su nepotvrđeni izvještaji iz ruskih izvora da su se Ukrajinci gurali čak 35 kilometara od granice.

Bonus video: