Španci više ne kuvaju na maslinovom ulju

Usljed rekordnog rasta cijena potrošači u Španiji prelaze na jeftinije opcije

47895 pregleda 33 reakcija 27 komentar(a)
Suncokretovo i maslinovo ulje u supermarketu u Malagi u Španiji, Foto: Rojters
Suncokretovo i maslinovo ulje u supermarketu u Malagi u Španiji, Foto: Rojters

Suncokretovo ulje istisnulo je maslinovo ulje sa trona kuhinje u Španiji, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, budući da su zbog rasta cijena potrošači primorani da prelaze na jeftinije opcije.

Do ove godine, maslinovo ulje je bilo najpopularnije ulje za kuvanje u španskim domaćinstvima, čineći 62% prodaje po obimu u 2023. godini, dok je suncokretovo ulje predstavljalo skoro 34%, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

„Jasno je da potrošnja maslinovog ulja opada u Španiji,” rekao je Primitivo Fernandez, portparol najvećeg španskog udruženja za flaširanje maslinovog ulja. „Postoje domaćinstva koja su ranije kupovala samo maslinovo ulje, a sada prvi put kupuju i suncokretovo i maslinovo ulje,” dodao je.

Flaša suncokretovog ulja je prošle godine u prosjeku koštala 1,86 eura po litru, dok su skuplje vrste maslinovog ulja koštale više od 6 eura po litru, što je 50% više nego 2022, pokazali su zvanični podaci.

Španija obično ima udio od 40% u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja, ali su toplotni talasi u proljeće i produžena suša smanjili berbu maslina u posljednjih dvije godine, povećavajući cijene maslinovog ulja na rekordne nivoe.

Usljed toga ovaj osnovni sastojak mediteranske ishrane postao je nedostupan siromašnijim domaćinstvima u Španiji, koja prelaze na jeftinije suncokretovo ulje, navodi se u izvještaju Ministarstva poljoprivrede o trendovima u potrošnji hrane u 2023. godini.

Krajem prošle godine maslinovo ulje se uglavnom konzumiralo u domaćinstvima više i srednje klase, navodi se u izvještaju.

Flaša ekstra devičanskog maslinovog ulja od jednog litra prodavana je za čak 14,5 eura u nekim supermarketima prošle godine, stavljajući je u kategoriju proizvoda koje trgovci obezbeđuju sigurnosnim oznakama.

U junu, španska vlada je smanjila porez na dodatu vrijednost za maslinovo ulje kako bi ga učinila pristupačnijim, iako su cijene ove godine malo pale.

Najveći španski lanac supermarketa, Mercadona, je ove godine smanjio cijenu maslinovog ulja za 25%, a ove nedjelje nudi boce od jednog litra ispod 7 eura kako bi ponovo privukao kupce, rekao je izvor iz kompanije.

Bonus video: