Nejasno zašto je superjahta potonula u roku od par minuta

Četiri tijela izvučena iz olupine broda koji je potonuo kod Sicilije, među njima i britanski milijarder

11357 pregleda 3 komentar(a)
Spasioci prebacuju tijela stradalih, Foto: Rojters
Spasioci prebacuju tijela stradalih, Foto: Rojters

Četiri tijela pronađena su juče u olupini jahte koja je pripadala supruzi britanskog tehnološkog magnata Majka Linča, a koja je potonula nadomak Sicilije, rekli su izvori bliski spasilačkoj operaciji.

Identiteti žrtava sinoć nijesu objavljeni, ali je britanski Dejli telegraf objavio da su među žrtvama Linč i njegova 18-godišnja kćerka. Tri osobe su se sinoć i dalje vodile kao nestale.

U brodu “Bayesian”, superjahti dugoj 56 metara koja je plovila pod britanskom zastavom, nalazile su se 22 osobe i bio je usidren kod luke Portičelo kada ga je u ponedjeljak rano ujutru pogodila snažna oluja.

Majk Linč
foto: REUTERS

Linč, koji je imao 59 godina, bio je jedan od najpoznatijih tehnoloških preduzetnika u Britaniji i pozvao je prijatelje da mu se pridruže na jahti kako bi proslavili njegovo nedavno oslobađanje u suđenju za prevaru. Petnaest osoba je uspjelo da pobjegne sa jahte prije nego što je potonula.

Spasioci tragaju unutar trupa potopljene jahte, a vjeruje se da su žrtve bile zarobljene u kabinama kojima je pod vodom izuzetno teško pristupiti. Jahta se nalazi na dubini od 50 metara.

Obalska straža ispitala je preživjele, uključujući i kapetana jahte, kao i putnike na jahti koja je bila usidrena pored nje, rekli su pravosudni izvori. Trenutno niko nije pod istragom.

Eksperti su zbunjeni i ne znaju kako da objasne zašto je veliki luksuzni brod, za koji se pretpostavlja da ima vrhunsku opremu i bezbjednosne karakteristike, mogao da potone za svega nekoliko minuta. Jahta usidrena pored nje nije pretrpjela štetu od oluje.

Linč je upoređivan sa Bilom Gejtsom iz Britanije. Osnovao je najveću britansku softversku firmu, Autonomy, koja je 2011. prodana firmi Hjuit Pakard za 11 milijardi dolara, nakon čega se poslovni sporazum spektakularno raspao, a američki tehnološki gigant optužio je Linča za prevaru, što je rezultiralo dugotrajnim suđenjem.

U junu ga je porota u San Francisku oslobodila svih optužbi.

Bonus video: